НОВИНИ

Видин, Монтана и Враца с най-висока безработица

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 30.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Такива са данните на Агенцията по заетостта към края на февруари тази година.

Областите Видин, Монтана и Враца отчитат най-висок ръст на безработица. Най-силна е конкуренцията в Разград и Видин, където за една позиция се състезават по 15 и по 12 безработни. Най-малък процент безработни отчитат в София-град, Стара Загора и Варна.

"Миналата година нещата са изглеждали много по-добре. Все пак знаете 2019 г. и двата месеца от 2020 г. беше период в разцвета на пазара на труда или на време, в което ние постигнахме едни рекорди на заетост, тоест търсенето на работна сила надвишаваше предлагането", заяви Иво Иванов, началник отдел "Анализи и прогнози" към Агенция по заетостта.

Спрямо януари и февруари миналата година сега 20% по-малко започват работа. 17 са областите в страната, където равнището на безработица е над средното за страната. А най-търсените професии през миналия месец са персонал, полагащ грижи за хората, строителство и транспорт, длъжности в ресторантьорството и продавачи.

"Готвачи, помощник-готвачи, доставчици на храни, въпреки че този сектор е затворен, там има търсене, тъй като много от тези обекти работят с доставка на храна по домовете", допълни Иво Иванов.

Сред най-търсените сектори от хората са администрация, бизнес услуги, преработващата промишленост.

"Сега основно предпочитанията и целите на търсещите работа са да оцелеят, тоест да могат да си покрият кредитите, да могат да осигурят ниво на жизнен стандарт", каза още Иво Иванов.

До момента над 255 000 безработни са започнали работа през епидемичната обстановка.

Автор: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха контрабанда с бебета костенурки
Хванаха контрабанда с бебета костенурки
Започна процесът за убийството на Джордж Флойд
Започна процесът за убийството на Джордж Флойд