НОВИНИ

Еднократна помощ в размер на 375 лева ще получи жена с увреждане от Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 30.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В сутрешния блок на БНТ ви разказахме за жена с увреждания от Варна, която е останала без доходи. Тя не получава помощ за инвалидност, не може да си намери и работа, защото е на 61 години, трудноподвижна е и със заболявания. Репортажът предизвика реакция от страна на институциите, обадиха се и хора, които искат да помогнат.

Жената в момента живее без никакви доходи, в безизходица е.

"На жената е отпусната еднократно помощ в размер на 375 лева миналата година, отново ще ѝ бъде отпусната тази помощ и тази година. Ще получи еднократна помощ от община Варна след сесия на Общинския съвет. Ще бъде включена в обществената трапезария в район "Младост". От Червения кръст също поеха ангажимент за помощ, получила е хранителни продукти от БЧК, ще бъде включена в патронажната грижа. Не може да получава месечна социална помощ, защото е семейна и мъжът ѝ получава доходи", заяви Адриана Григорова – директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Варна.

Преди години Кета Петрова получава инсулт. Тогава медиците от ТЕЛК преценяват, че жената е с 80% инвалидност, но през годините процентът пада до 30. А това я лишава от месечната ѝ финансова помощ, няма и работа.

61-годишната Кета Петрова е трудноподвижна, чува трудно, засегнато е и зрението ѝ. Жената казва, че при наличието на здрави и по-млади от нея кандидати за работа, едва ли ще има работодател, който да я наеме.

Не може да се възползва и от помощните мерки на Бюрото по труда, тъй като степента ѝ на инвалидност е под 50%. За да получи социална пенсия, Кета Петрова ще трябва да чака до 67-годишна възраст, тъй като няма достатъчно трудов стаж.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация на машинно гласуване пред сградата на Народното събрание
Демонстрация на машинно гласуване пред сградата на Народното събрание
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ