НОВИНИ

ЕС призова Турция да приемe обратно мигрантите, върнати от Гърция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:27, 29.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

От гръцкия остров Лесбос еврокомисарят Илва Йохансон призова днес Турция незабавно да приеме обратно мигрантите, върнати от Гърция. Тя обяви, че Евросъюзът ще отпусне 276 милиона евро за строителство на нови лагери на гръцките острови.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен ще се срещнат с турския президент Ердоган на 6-и април в Анкара.

Визитата на еврокомисар Илва Йохансон е с мисия да стимулира гръцкото правителство да ускори откриването на нови лагери на островите Самос, Хиос, Кос и Лесбос преди следващата зима, и да подобри условията за около 14 хиляди кандидати за убежище на пет гръцки острова.

Тя отбеляза, че Гърция може да направи повече при разследването на случаи на силово отблъскване на мигранти към Турция. Гръцкият министър по миграцията Нотис Митарахи припомни, че страната му е поискала от Турция да приеме обратно 1450 мигранти, с отказ за убежище на гръцките острови.

СНИМКИ: БГНЕС

"Важно е хората да не остават дълго в приемните центрове, но докато са там, трябва да имат подходящи условия за живот. Затова е важно и да и обвържем всичко това с бърза обработка на молбите и връщане, така че да имаме цялостен и завършен процес", каза Илва Йохансон.

Еврокомисар Йохансон призова за европейски подход по миграцията, който изключва оставянето на страните по външните граници на Евросъюза сами срещу кризата. Около 300 жители на Лесбос протестираха срещу разкриването на нов лагер на острова. Те демонстрираха пред хотела, където беше пресконференцията на г-жа Йохансон.

Гръцките власти планират откриване на лагер на остров Самос до средата на годината, а останалите центрове трябва да са готови до края на декември. Правителството отдавна обещава изграждането на нов лагер на Лесбос, който да замени изгорелия при пожар Мориа през септември. Проектът се бави заради несъгласие на местните жители и власти, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно топло време изкара хората по плажовете в Югозападна Франция
Необичайно топло време изкара хората по плажовете в Югозападна Франция
Рилски спортист вкара над 110 точки на Черноморец
Рилски спортист вкара над 110 точки на Черноморец