НОВИНИ

Френски лекари предупреждават, че натискът върху системата става непосилен

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:01, 29.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Здравните власти във Франция обявиха, че броят на пациентите с COVID-19 в спешните отделения е нарастнал до близо 5000. Сега те са повече, отколкото при второто затваряне в средата на ноември. Лекарите в спешните отделения в региона на Париж излязоха в пресата с тревожно послание, че скоро здравната система ще бъде претоварена и те ще бъдат принудени да избират на кои пациенти да оказват помощ и на кои не.

Мрачното предупреждение, подписано от 41 лекари от парижкия регион, е публикувано в "Журнал дьо Диманш". Здравните специалисти посочват, че ситуацията в спешните отделения не е била по-тежка дори при терористичните нападения на Ислямска държава в Париж през 2015.

Подписалите се настояват за пълно затваряне на страната на фона на отказа на президента Макрон да въведе такава мярка като миналата година. Според лекарите по-меките ограничения, въведени този месец в столицата и някои други райони, няма да доведат до бързо овладяване на пандемията и интензивните отделения ще се окажат претоварени.

"Повече от 50 на сто от приетите в спешните отделения са под 50 години Ще бъде изключително трудно да избираме между хора под 50, които по дефиниция са млади", заяви д-р Бенжамен Давидо - специалист по заразни болести.

В писмо до Монд друга група от 9 лекари прогнозират предстоящо връщане на пациенти. Специалистите обвиняват правителството в лицемерие, защото без да го заяви ясно ги принуждава да решават кой да живее и кой - не.

Жак Дюранто - лекар: Без допълнителни мерки на 22 април ще имаме 30 на сто повече пациенти в интензивните отделения, отколкото при първата вълна. Това трябва да говори за усилията пред които ще сме изправени.

Правителството разчита на ваксинационната кампания. Повече от 7,7 милиона души във Франция вече са получили една доза. Тази седмица страната очаква да получи близо 3 милиона допълнителни дози от препарата на "Пфайзер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сочените за организатори на групата за финансови измами и тяхната счетоводителка остават в ареста
Сочените за организатори на групата за финансови измами и тяхната счетоводителка остават в ареста
Посланикът ни в Северна Македония за спряното дарение от книги: Получихме противоречива информация
Посланикът ни в Северна Македония за спряното дарение от книги: Получихме противоречива информация