НОВИНИ

Петр Келнер и още 4 души са жертвите на хеликоптерната катастрофа в Аляска

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:46, 29.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Чешкият милиардер Петр Келнер, един от най-богатите хора в Европа, е загинал при падане на хеликоптер край ледник в Аляска. 56-годишният бизнесмен е сред общо пет жертви на катастрофата. Съобщава се за един оцелял в сериозно, но стабилно състояние. В България бизнесменът придоби "Теленор", а миналата есен неговият инвестиционен фонд купи компанията собственик на бТВ.

Хеликоптерът на Петер Келнер e паднал край ледника Кник в Аляска, североизточно от Анкоридж. Машината е била наета за хели-ски - спускане от точка, достъпна единствено по въздух. Чешкият бизнесмен със състояние, оценявано от "Форбс" на 17,5 милиарда долара, избягваше светския живот, но беше известен като запален скиор, отбелязва Ройтерс.

Останалите жертви са негов сънародник, двама местни водачи и пилотът на машината. Причините за катастрофата се разследват от Националния съвет по транспортна безопасност.

Аварийните служби са били известени за паднал хеликоптер в 22 часа в събота. Инвестиционната компания на Петр Келнер изрази дълбока тъга от смъртта на своя основател. Той оставя съпруга и четири деца. Чешкият президент високо ценеше Петр Келнер за неговите бизнес успехи и дълбоко съжалява за трагичната му смърт, заяви говорител на държавния глава Милош Земан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК реши сертификатите за ваксинация да са безплатни
НЗОК реши сертификатите за ваксинация да са безплатни
Старши треньорът на Ботев (Пловдив) е заразен с коронавирус
Старши треньорът на Ботев (Пловдив) е заразен с коронавирус