НОВИНИ

Жителите на село Димчево търсят помощ - домовете им се рушат след наводнение

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 29.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Големите наводнения в Бургаско оставиха повече от три месеца село Димчево под вода. Сега хората имат нужда от помощ, тъй като част от засегнатите къщи започват да се разпадат.

В нощта на приливната вълна Йовка Каракашева била у дома си. За минути водата стигнала почти до тавана и се наложило жената сама да се евакуира. След мащабното отводняване, което отне близо три месеца, днес къщата й е потънала в разруха.

„Щетите са огромни. Къщата е унищожена поне на 90% най-малко. Оттам нататък аз не мога да кажа и не знам какво мога да направя", разказва жителката на с. Димчево.

Сега Йовка живее при съседи. Не може сама да възстанови щетите. Както тя, така и другите собственици на засегнати къщи търсят помощта на доброволци, за да могат отново да се върнат в домовете си.

„Нуждая се някой добър човек, с добро сърце или някоя фирма, която има възможност, да помогне. Защото все пак всеки гради дом в този живот и иска да живее там, а в момента аз съм бездомна", споделя Йовка.

Общо 9 къщи са сред най-пострадалите в селото. Към момента хората са се евакуирали, тъй като постройките са в окаяно състояние. Помощ към момента е оказана единствено от Община Бургас.

„Дадоха строителни материали, мебели и техника. Всичко беше много добре организирано, но хората в момента бедстват по простата причина, че нямат финансова възможност да се поправят самите стени и сгради", споделя Елена Атанасова, кметски наместник на с. Димчево.

По-голяма част от водата в селото вече я няма. Преди седмица си е тръгнал и последният пожарникарски екип, който е отводнявал.

А жителите на село Димчево остават да чакат с надежда опитни специалисти да откликнат на апела им и да помогнат с възстановяването на домовете им.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха очилата на статуята на Ганди във Варна
Откраднаха очилата на статуята на Ганди във Варна
Улиците на Флоренция опустяха
Улиците на Флоренция опустяха