НОВИНИ

Витрините на фалирали магазини в Русе са облепени с пана със символите на града

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 29.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Витрините на фалирали магазини по главната русенска улица "Александровска“ бяха облепени с пана със символите на града. Според областната администрация - така хората ще се чувстват по-малко потиснати и ще понесат по-леко последиците от Ковид кризата.

Цената на третия локдаун се оказа най-солена за търговците в Русе, които се занимават с мода. Над 15% от собствениците на магазини за дрехи са фалирали. Репортерската ни проверка показа, че по централната улица около 30 търговски обекта са затворени, а помещенията се отдават под наем.

Целият първи етаж на търговски център в града изглежда призрачно. Магазините са опразнени, защото търговците не могат да плащат наемите. За да не се чувстват жителите и гостите на града потиснати от тази гледка, част от пустеещите магазини се облепят с пана с архитектурните шедьоври на Русе. Идеята е на областната администрация.

По примера на рушащата се сграда на първото застрахователно дружество в България, която преди години беше покрита с пана, и пустеещите търговски обекти вече са с нов облик, за да не потискат минувачите.

"Мисля, че е добра идея, вместо да са празни и потискащи", смята един.

"Като поглеждаш, се страхуваш, имаш чувството, че вървиш в някакъв призрачен град", заявява друг.

"Това наистина изглежда много лошо в очите на минаващите. Все повече хора търсят психологическа подкрепа от колеги и от мен, за да могат да намерят нови начини да се адаптират в тази обстановка, която тежи, тъй като те са ограничени за страшно много неща", коментира психологът Траян Личев.

Mагазините, облепени с пана, са собственост на областната управа. Основната причина да нямат наематели е пандемията. Застрашени от затваряне са и други обекти.

"Около 10 са молбите, които сме получили предимно от затворени или ограничени бизнеси за намаляване на наема или за освобождаване", заяви и.д. областен управител на Русе Свилен Иванов.

Всяка нова вълна на коронавируса води до нова лавина от затворени магазини в Русе. Веселина Дончева, която 20 години се занимава с търговия, казва, че и затварянето на границите също си оказва влияние.

"Няма нито клиенти, нито хора на улицата. Лошо е, че в момента, като е затворено, и румънци не идват", коментира тя.

Продавачите прогнозират , че на фона на високите наеми и липсата на клиенти, скоро и други магазини ще поставят табели „Дава се под наем“.


Репортери: Даниела Василева, Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Димчев и Борис Георгиев отпаднаха в Тбилиси
Даниел Димчев и Борис Георгиев отпаднаха в Тбилиси
Боряна Калейн и Катрин Тасева: Продължаваме да се готвим
Боряна Калейн и Катрин Тасева: Продължаваме да се готвим