НОВИНИ

Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 29.03.2021
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Проблемът между България и Република Северна Македония може да се реши само с преговори. Около тази теза се обединиха в "Денят започва" историкът проф. Христо Матанов и Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според проф. Христо Матанов е трудно да си българин в Р Северна Македония.

"Напоследък призивите бяха бийте ги, за да не съществуват. Новото в отношенията между двете страни е добре забравеното старо. Хубаво е, че започна да се говори по въпроса. Важна е официалната политика, защото е свързана с писането на учебници и налагане на определено мнение от страна на медиите. Има опити за лобиране", коментира проф. Христо Матанов.

По думите му споренето за историческата истина е работа на историците, политиците трябва да решат Македония готова ли е за членство в Европейския съюз или не е.

"ЕС трябва да разбере, че Македония не е Белгия, не е Люксембург, не е Лихтенщайн, не е възникнала само благодарение на дипломатически игри. Когато една държава показва неприлични жестове на българите по телевизията, когато гори знамена и разрушава паметниците, това европейско поведение ли е. Аз като бях в Македония ме черпиха елитно вино, посветено на братя Миладинови", допълни проф. Христо Матанов.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, добави, че новото е резултатът от съвещанието при президента миналата седмица.

Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание

"Там за първи път беше поставен акцентът върху хората, защото борбата срещу македонизма, който се стреми да създаде нова идентичност, е борба за съзнанието на хората. Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Република Северна Македония с българско етническо самосъзнание е понятна и важна тема за Европейския съюз, това е и полето от което можем да търсим подкрепа", заяви Любомир Кючуков.

Според него това е ясно послание, че трябва да се мисли за Македония като за хора, а не като за територия, на фона на изказванията в ЕП, че Македония е била и ще бъде българска или на рисуването на карти, където тя е част от територията на България.

"Смущаващо е, че тези изказвания нямаха реакция в България. В резолюцията е казано, че не трябва да има опити за злоупотреба от страните членки за решаването на двустранни исторически или културни проблеми. Приветстват се усилията само на Република Северна Македония за решаването им. Резолюцията и Докладът на ЕК е затова, че преговорите трябва да започнат прекалено бързо", коментира Любомир Кючуков.

По думите му изводът е, че България е проиграла цялото си предимство на страна членка на ЕС.

"Ние се борим с управляващите в Скопие, но вече се борим с европейските институции. Успяхме да настроим всички срещу нас, не успяваме да си аргументираме действията. Отворихме вратата за връщане на сръбското влияние в Република Северна Македония. Рязко се засилиха антибългарските настроения в Р Северна Македония, което е резултат от нашите действия", каза още Любомир Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледйте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване
Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване
Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви
Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви