Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори

от БНТ
08:21, 29.03.2021
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Проблемът между България и Република Северна Македония може да се реши само с преговори. Около тази теза се обединиха в "Денят започва" историкът проф. Христо Матанов и Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според проф. Христо Матанов е трудно да си българин в Р Северна Македония.

"Напоследък призивите бяха бийте ги, за да не съществуват. Новото в отношенията между двете страни е добре забравеното старо. Хубаво е, че започна да се говори по въпроса. Важна е официалната политика, защото е свързана с писането на учебници и налагане на определено мнение от страна на медиите. Има опити за лобиране", коментира проф. Христо Матанов.

По думите му споренето за историческата истина е работа на историците, политиците трябва да решат Македония готова ли е за членство в Европейския съюз или не е.

"ЕС трябва да разбере, че Македония не е Белгия, не е Люксембург, не е Лихтенщайн, не е възникнала само благодарение на дипломатически игри. Когато една държава показва неприлични жестове на българите по телевизията, когато гори знамена и разрушава паметниците, това европейско поведение ли е. Аз като бях в Македония ме черпиха елитно вино, посветено на братя Миладинови", допълни проф. Христо Матанов.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, добави, че новото е резултатът от съвещанието при президента миналата седмица.

Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание

"Там за първи път беше поставен акцентът върху хората, защото борбата срещу македонизма, който се стреми да създаде нова идентичност, е борба за съзнанието на хората. Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Република Северна Македония с българско етническо самосъзнание е понятна и важна тема за Европейския съюз, това е и полето от което можем да търсим подкрепа", заяви Любомир Кючуков.

Според него това е ясно послание, че трябва да се мисли за Македония като за хора, а не като за територия, на фона на изказванията в ЕП, че Македония е била и ще бъде българска или на рисуването на карти, където тя е част от територията на България.

"Смущаващо е, че тези изказвания нямаха реакция в България. В резолюцията е казано, че не трябва да има опити за злоупотреба от страните членки за решаването на двустранни исторически или културни проблеми. Приветстват се усилията само на Република Северна Македония за решаването им. Резолюцията и Докладът на ЕК е затова, че преговорите трябва да започнат прекалено бързо", коментира Любомир Кючуков.

По думите му изводът е, че България е проиграла цялото си предимство на страна членка на ЕС.

"Ние се борим с управляващите в Скопие, но вече се борим с европейските институции. Успяхме да настроим всички срещу нас, не успяваме да си аргументираме действията. Отворихме вратата за връщане на сръбското влияние в Република Северна Македония. Рязко се засилиха антибългарските настроения в Р Северна Македония, което е резултат от нашите действия", каза още Любомир Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледйте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване
Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване
Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви
Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви