НОВИНИ

Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 26.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

България очаква от Република Северна Македония да изпълни критериите за членство в Европейския съюз, включително и като зачита правата на хората с българско самосъзнание.

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, историци, общественици и експерти на специална дискусия за отношенията ни с югозападната ни съседка.

Експертите смятат, че трябва да спре езикът на омразата срещу България, стигматизирането срещу хората с българско самосъзнание, както и фалшификацията на историческите извори и литературни произведения.

Само така Скопие ще може да изпълни критериите за членство в ЕС и да изпълни Договора за приятелство със София от 2017 година.

"Най-важният фактор е отстояването на правата на македонските българи, защото това е животрептящият проблем на нашето време - тези македонски българи, които са успели да съхранят своята идентичност, въпреки десетилетия репресии по време на тоталитаризма", заяви президентът Румен Радев.

Според него решаването на този проблем ще обезсили антибългарската идеология.

"Ще ускори процеса на демократизация в нашата съседка и ще ѝ помогне за по-бързото постигане на Копенхагенските критерии, без което, знаем всички, вратата към ЕС трудно ще бъде отворена", каза още президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът на остров Уайт ще се проведе през септември
Фестивалът на остров Уайт ще се проведе през септември
Кмет предлага да се ограничи броят на кучетата в едно домакинство в Благоевградско
Кмет предлага да се ограничи броят на кучетата в едно домакинство в Благоевградско