НОВИНИ

Писта "Стената" на Витоша посреща туристи след 10 години прекъсване

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:08, 26.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Писта "Стената" на Витоша отново посреща туристи от днес, след 10 години прекъсване.

Още рано сутринта по пътя към Алеко се образуваха колони с автомобили с желаещи да карат по новото трасе. Големи опашки се оформиха и пред лифтовете.

Достъпът до писта "Стената" става от "Лале 2", а утре ще бъде пуснат и влекът до Черни връх.

Днес на "Витоша" условията бяха повече от алпийски, а планината пълна с хора.

Многото сняг, който падна през последните седмици, позволи пускането на писта "Стената".

"Това е празник за всички нас, които обичаме планината, да видим отново Витоша с обработена писта "Стената", заяви Георги Бобев, вицепрезидент на Българската федерация по ски.

"Пистата е много хубава и разнообразна и, ако имаме инсталация за изкуствен сняг, можем да обработим още трасета. В момента сме обработили това, останалите са лавиноопасни и сме направили това, което е подходящо за тези условия", допълни Емил Тодоров, мениджър писти "Витоша ски".

Условията позволяват след около 10 дни на "Лалето" да се проведе и републиканско първенство по бордеркрос.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви, че условията, които предлага пистата за практикуване на зимните спортове, са отлични и апелира повече хора да я посетят.

Марияна Николова подчерта, че именно снежните спортове подпомагат укрепването на здравето и могат да се практикуват безопасно, дори и в условията на разпространение на коронавируса.

Министърът посочи още, че планината е чудесен избор на посещение и развлечение в свободното време, а близостта на Витоша до София улеснява достъпа, както на столичани, така и на гостите на града.

"Призовавам повече хора да изберат мястото за разходка и спорт през почивните дни, защото това е едно от малкото сигурни за здравето места", допълни вицепремиерът.

По думите ѝ всички лифтове и съоръжения работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, утвърдени от здравните власти.

Предстои ваканция за учениците и именно разходка в планина е прекрасна възможност за прекарване на свободното време, коментира министърът.

Тя апелира към всички, които практикуват зимните спортове, да използват само обработените и маркирани трасета, за да не се стига до инциденти в планината.

"В последните дни отчитаме сериозен интерес", посочи Емил Димитров, мениджър ски писти "Витоша ски".

По думите му търсенето е толкова голямо, че се налага да се връщат хора, които не могат да ползват лифта.

Той обясни още, че в момента условията са отлични, има повече от метър и половина естествен сняг, което е много рядко и очакват и в следващите дни да има още по-сериозен интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измама за близо 140 000 лв. разкри "Икономическа полиция" в Разград
Измама за близо 140 000 лв. разкри "Икономическа полиция" в Разград
Кога трябва да се върнат учениците в училище?
Кога трябва да се върнат учениците в училище?