НОВИНИ

Граждани от съседни страни се ваксинират в Сърбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:37, 26.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Чуждестранни граждани, основно от съседни страни, пътуват до Сърбия, за да се ваксинират. Причина за големия интерес е информация, че в страната се правят безплатни ваксинации на чужденци, както и че там има допълнителни дози от препарата на "Астра Зенека".

Босненецът Арман Галичич прекосява 600 километра от Сараево до Белград, за да получи доза от ваксината на "Астра Зенека". Казва, че новината за възможността чужденци да се имунизират в Сърбия се разпространила точно както коронавируса.

"Приятел ми прати съобщение, че негов добър приятел дошъл тук и се ваксинирал. И това веднага се разчу", споделя Арман Галичич, жител на Сараево.

Повечето от дошлите за ваксинация в изложбен център в Белград са от съседни държави - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония. Но има и такива като този германски гражданин, който безуспешно опитал да се ваксинира в родината си и в Швейцария, преди да открие Сърбия като вариант.

"Не разбирам ваксинационната стратегия, но сега това е добре за мен", каза Даниел Биндернагел, германски гражданин.

В Сърбия, чието население е около 7 милиона души, са поставени над 2 милиона дози от ваксини срещу ковид. Така тя е на второ място след Великобритания по дял ваксинации спрямо населението.

В страната се използват препаратите на "Пфайзер" и "Астра Зенека", но са поръчани милиони дози и от ваксините на Китай и Русия. Въпреки ускорената ваксинация обаче броя на заразените и починалите в Сърбия остава висок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов: Показахме, че можем да играем добър футбол
Георги Костадинов: Показахме, че можем да играем добър футбол
Ясен Петров: Първите 15 минути бяха сблъсък с реалността
Ясен Петров: Първите 15 минути бяха сблъсък с реалността