НОВИНИ

БАБХ: Заплахата от африканска чума е огромна, но свинското месо в България е безопасно

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 26.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Свинското месо в България е безопасно. Основната задача на Българската агенция по безопасност на храните и на индустрията е да недопуска разпространението на африканска чума у нас. Това увери в "Денят започва" доц. д-р Цвятко Александров - зам. изпълнителен директор на агенцията.

Свинокомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен печат, който не им позволява да продават месо в други държави в ЕС, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете.

Диамантеният печат се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с диамантен печат може да се продава само на територията на България, коментира още доц. д-р Цвятко Александров.

Агенцията по храните работи по това този печат да отпадне и големите индустриални комплекси да могат да търгуват на европейския пазар и у нас.

"Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната. Вчера направихме запитване до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това становище, което определя този печат, така че очаквам развитие скоро и за останалите свинекомплекси", заяви Александров.

Той увери, че месото е напълно безопасно в България и с високо качество.

"Свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност и това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява. Африканската чума, знаете, в Румъния е с огнища, заплахата е огромна, но Българската агенция съвместно с индустрия показва стриктен контрол по отношение на недопускането на това заболяване у нас и въвеждането на нови рестрикции. Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката", коментира още Александров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: В Ковид зоната на "Пирогов" - борбата за живот от първо лице
Специално: В Ковид зоната на "Пирогов" - борбата за живот от първо лице
ПСС след акцията по спасяване на сноубирдиста: Трябва да има повече маркировка около пистите
ПСС след акцията по спасяване на сноубирдиста: Трябва да има повече маркировка около пистите