НОВИНИ

Фон дер Лайен: Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:05, 26.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на онлайн заседанието на Европейския съвет.

По думите ѝ имунизацията в ЕС трайно напредва, но това е можело да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите.

Целта 70% от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември остава постижима, посочи още фон дер Лайен.

"Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините. За да сме в състояние да обясним на нашите граждани, че ако компаниите изнасят ваксини за целия свят, това е така, защото те спазват своите ангажименти и това не поставя в риск доставките за Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълна подкрепа към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за изключително твърдата позиция по отношение на спазването на договорите от страна на компаниите-производители, чиито ваксини бяха избрани от ЕК и съответно одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

За ваксината "Спутник V" премиерът Борисов посочи, че информацията е, че документите на ваксината са представени в Европейската агенция по лекарства и предстои разглеждането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ предупреждава за ограничения по "Струма" и в тунела "Витиня"
АПИ предупреждава за ограничения по "Струма" и в тунела "Витиня"
Съществено затопляне през почивните дни
Съществено затопляне през почивните дни