НОВИНИ

Започна доставянето на бюлетините в страната, ЦИК няма да променя изборния протокол

Николай Минков
от Николай Минков
21:53, 25.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Избори 2023
Слушай новината

От днес започва получаването на хартиените бюлетините в страната, съобщиха от Централната избирателна комисия. Оттам обясниха, че изборният протокол няма да бъде променен, въпреки желанито на някои политически сили той да бъде опростен. ЦИК ще обжалва решението на съда, с което бе разрешено заснемането при боренето на бюлетините след края на вота.

Изборният протокол не може да се опрости, въпреки че в големите райони като София, Варна и Бургас достига до 20 страници, заявиха от ЦИК. Причината била, че в Изборния кодекс изрично е заложено всяка преференция да бъде отразена.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров: "За всеки 3 регистрирани първи листи, което означава при 10 места - 20 кандидати, това е правило в Закона, се появява нова страница в протокола, в която трябва да бъдат отчетени преференциите. Така че, където има големи райони, с дълги листи, няма как тези данни да не се появят в протокола".

Все още ЦИК има проблем с разкриването на секции в ковид отделенията.

Димитър Димитров допълни: "Нашите усилия тези отделения да бъдат обслужени от персонала в болницата не среща този отговор, който очакваме. Или от персонала, който обслужва ковид-отделенията. Хората са претоварени и едва ли могат да поемат допълнителна смяна, допълнителни ангажименти".

При обучението на секциите с машинно гласуване ще присъства и представител на фирмата-доставчик, за да обясни подробно процеса. От ЦИК съобщиха, че до 31 март ще продължи сертифицирането на машините от Агенция електронно управление.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева заяви:"Към момента те нямат основание за каквито и да е било опасения по отношение на машините".

Вече 4-ри са одобрените от ЦИК социологически агенции, изявили желание да проследят вота. Крайният срок за регистрацията им изтича на 27 март.

До момента 1835-ма са регистрираните за наблюдатели на предстоящите избори в ЦИК. Крайният срок за тях изтича в края на месеца.

От ЦИК обясниха, че ще се направи изключение за карантинираните след 31 март, които въпреки изтичането на крайния срок за регистрация, могат да подадат заявление за гласуване в мобилна секция.

Условието обаче е преди тази дата поне десетима души от дадения район да са заявили искане за гласуване чрез подвижна урна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларация призовава кандидатите за депутати да станат защитници на правата на детето
Декларация призовава кандидатите за депутати да станат защитници на правата на детето
Заради пандемията - онлайн обучение на членовете на СИК
Заради пандемията - онлайн обучение на членовете на СИК