НОВИНИ

Заради пандемията - онлайн обучение на членовете на СИК

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 25.03.2021
5031
Чете се за: 03:15 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Заради епидемичната обстановка, обучението на членовете на секционните избирателни комисии тази година е онлайн и е с акцент върху работата с машините за гласуване и попълването на протоколите в края на изборния ден.

Именно обединяването на резултатите от вота с бюлетини и с машини, се очаква да затрудни най-много членовете на изборните секции и да забави броенето. В Пловдив през онлайн обучение до края на седмицата ще преминат над 1500 души от общо 4000 членове на секционните избирателни комисии в града.

За втори път Анка Бабаджанова е секретар на 16-та районна избирателна комисия Пловдив град. Преди това е участвала и в секционни комисии и без да се замисля казва кой е подводният камък в тяхната работа.

"Попълването на протокола в края на изборния ден 00.45", сподели Анка Бабаджанова.

А тази година оформянето на протоколите ще се усложни заради машинното гласуване. И въпреки че повечето членове на секционни комисии вече имат опит, сега преминават онлайн обучение.

"Не малка част от членовете на секционните комисии са по възрастни и се притесняваме доколко те ще успеят да се включат през една такава изцяло онлайн платформа. Те трябва да внимават да не изпускат да отразят в протокола както резултатите от хартиените бюлетини, така и резултатите от машината, да сборуват двата резултата и да ги въведат в секционния протокол", каза Калоян Сухоруков - член на 16 РИК - Пловдив град.

А този процес освен доста по сложен, ще бъде и по продължителен. В Пловдив например, ще се гласува и с машини в над 450 секции, докато на предишните избори те са били само 100.

"През 2019 година са обработени около 100 хиляди числа в секционните протоколи, тази година ще се обработят над 500 хиляди числа нито членовете на РИК, нито тези на секционните избирателни комисии, които ще предават изборни книжа и материали могат да напускат мястото, определено за предаване на тези материали. Не знаем колко време ще отнеме обработката на изборните резултати", каза Илиан Иванов - председател на 16 РИК - Пловдив град.

Не е ясно и доколко епидемията допълнително ще затрудни работата в изборния ден.

"Очакваме в тази ситуация да има доста хора, които ще се откажат и се опасяваме, че ще има доста нови хора, които не са били в секционни комисии до момента", каза Анка Бабаджанова.

Възможно е за някои комисии, най вече за подвижните секции, да няма достатъчно желаещи и това поставя разкриването им под въпрос.

Текст: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна доставянето на бюлетините в страната, ЦИК няма да променя изборния протокол
Започна доставянето на бюлетините в страната, ЦИК няма да променя изборния протокол
Благородно дело: Жители на Банско и Разлог хранят щъркел в студа
Благородно дело: Жители на Банско и Разлог хранят щъркел в студа