НОВИНИ

Прекратиха издирването на сноубордиста, изчезнал в Рила

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 25.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Прекратиха акцията по издирването на изчезналия в Рила сноубордист. Повече от 7 часа спасители и доброволци претърсваха улея "Американката", но следи от 34-годишния мъж не бяха открити.

Заради лошото време и очакваното след това затопляне, което ще повиши лавинната опасност, акцията ще бъде подновена най-рано след десетина дни. За съжаление шансовете изчезналият мъж да бъде намерен жив са почти нулеви.

Над 30 души - планински спасители от София, Благоевград, както и доброволци, огледаха и провериха участъка, където огромна лавина падна в неделя. Със специална апаратура са сондирали в снега, който на места е с дебелина от 3 метра, но следа от загубилия се сноубордист няма.

"Пробвахме с няколко детектора, които не са създадени за това нещо, надявахме се да прихванем телефон или метал от борд. За момента просто не може нищо да предприемем повече от това", каза Георги Ботев от Планинска спасителна служба - Благоевград.

Въпреки че от вторник спасителите имат приблизителните координати от мобилния оператор на изгубения сноубордист, периметърът за претърсване е твърде голям.

"Координатите обхващат доста обширен район с граници около 80 метра квадрат, което е много. В момента там има тонове сняг и два дни работи телефона на човека, и няма нито една организация в България, която да дойде да засече телефона и да каже това са координатите, идете там. За какво говорим", каза планинският спасител Георги Ботев.

А близки и приятели на изчезналия мъж казват, че той не е бил рисков сноубордист и нямат обяснение защо е излязъл в опасната зона извън пистата.

"Според мен адреналинът го е привлякъл, за съжаление", каза Марта Тодорова.

А въпреки трагичния инцидент и всички предупреждения за опасност от лавини и днес в ски зона Картала имаше скиори и сноубордисти, които се пускаха извън пистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 година
Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 година
Опасна тенденция - капсули с райски газ са хит сред младежите
Опасна тенденция - капсули с райски газ са хит сред младежите