НОВИНИ

Как се сгъва минатюрно оригами като за рекорд на Гинес?

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 25.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Николай Стефанов от Горна Оряховица е автора на най-малкото оригами жеравче в света. Зад това постижение на 29 годишния икономист стоят десет години упорит труд и над две хиляди сътворени жерава.

Казва, че това изкуство допуска до себе си смирени, одухотворени и много търпеливи хора с тънки пръсти. С оригами е свързана е неговата голяма мечта.

"Голямата ми мечта е да подобря световния рекорд на Гинес и да оставя името си в историята. Сегашния рекорд е направен от японец, който в продължение на 50 години подобрява собствения си рекорд и се състезава сам със себе си. Казва се Наето Акира и рекорда, който е поставил, е нула цяло и един мм, което е една десета от милиметъра или десет микрона, като за неговата направа е използвал игла и микроскоп, толкова е миниатюрно и толкава трудно се борави с хартийката", каза майсторът на оригами Николай Стефанов.

Уменията на Николай оценява и майстора часовникар и любител на всичко красиво, миниатюрно и изящно Данаил Нешев.

"Изумен съм, че проявява такова търпение, такова желание да сътвори толкова дребна красота, почти само с лупа може да е види и го поздравявам и му пожелавам да сбъдне мечтата си, която е превърнал в цел да остави името си в историята. Каквото гледа човек, това си и става. Просто прекланям му се пред търпението, което има да извая такава красота във фин детайл", каза часовникарят Данаил Нешев.

Оригами се превръща и в професия за младия мъж, който е започнал да майстори и оригинални оригами портфейли, с които се опитва да търси почитатели на японското изящно изкуство и у нас.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите на България прибират близо 5 млн. долара, ако се класират за Световното
Националите на България прибират близо 5 млн. долара, ако се класират за Световното
Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция
Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция