НОВИНИ

ЕП отхвърли поправка, насочена срещу България, в доклад за РС Македония

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:35, 25.03.2021 (обновена)
5443
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент отхвърли днес поправка в доклада за напредъка на Република Северна Македония, в която се говореше за "провокативни изявления от страна на български правителствени представители по исторически въпроси".

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призова София и Скопие да удвоят усилия за постигане на взаимно-приемливо решение по откритите въпроси.

Поправката беше предложена от евродепутати от групата на социалистите и демократите, и зелените.

В поправката се казва, че ЕП "осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Република Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България".

Българските евродепутати от всички политически партии се обявиха против тази поправка.

"Тази поправка, която беше внесена в последния момент от социалистите и зелените, намирам за изключително скандална. В доклад за напредъка на страна-кандидат да се напада по този отвратителен начин страна-пълноправен член на ЕС и в същото време да се говори, че другата страна била зряла и умерена. Когато имаме случаи на толкова много дискриминация, на толкова обиди, заплахи. Последните с певеца за Евровизия, който получи толкова много ужасяващи заплахи и обиди, само за това, че сподели, че е български гражданин. Затова е изключително правителство, че ЕП препотвърди своето желание, искане, препоръка към Република Северна Македония да не се дискриминират хора, които публично заявяват своята българска идентичност и произход и да се преустанови от практиката с югокомунизма за фалшифициране на историята. Имаме обща българска история, трябва да сме горди с нашите общи предци и заедно да влязат и те в ЕС като братя, приятели и да си сътрудничим във всички области”, каза евродепутът от ГЕРБ/EНП Андрей Ковачев.

По време на дебата в Европарламента комисарят по разширяването Оливер
Вархей каза, че двустранните споразумения на Република Северна Македония с Гърция
и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички.

Докладчикът за Република Северна Македония - българският евродепутат Илхан Кючюк призова за
възстановяване на доверието и диалога между София и Скопие.

“Важният елемент е договорите да бъдат изпълнявани - този от Преспа и този от 2017 година с Република България. За тази цел двете страни трябва да започват по-чести срещи. Аз мисля, че има нарушаване на диалога. Освен това трябва да има имплементиране и оценка на предприетите действия. Това е от изключително значение, за да убедим и ние в сериозността на намеренията си западноевроепйските партньори, а Република Северна Македония да даде още един шанс на процеса. Доверието е нарушено. То трябва да бъде възстановено. Най-правилният начин, бих казал единственият правилен начин, е да се върнем към устоите на договора”.

Целта на ЕП и не само е преговорите с Република Северна Македония и Албания да започнат възможно най-скоро, но тъй като спорът между РС Македония и България продължава засега междуправителствените конференции не могат да бъдат насрочени.

Еврокомисията се надява преговорите със Скопие и Тирана да започнат до края на юни. Българските евродепутати са скептични, че до тогава двете страни ще разрешат споровете помежду си.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов е на 1/4-финал в Задар без да загуби сет
Кузманов е на 1/4-финал в Задар без да загуби сет
7 дни карантина след лечение на COVID-19 в болница
7 дни карантина след лечение на COVID-19 в болница