НОВИНИ

Как да гласувате с хартиена бюлетина?

bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 25.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Как се гласува с хартиена бюлетина? От Централната избирателна комисия дават разяснения.

Съветът към всички граждани, имащи право на глас е първо да проверят навреме дали фигурират в избирателните списъци и в коя секция трябва да гласуват.

Това може да се направи на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ ТУК, на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 47 26 или да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

В деня на изборите на таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и завършва в 20.00 ч. Той може да продължи до 21.00 ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

От ЦИК препоръчват да се спазва дистанция и ограничителните ленти.

При влизане в изборното помещение покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.

В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020 г., Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи.

След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба ѝ и Ви я подава.

- В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат.

- Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето.

- Сгънете бюлетината и излезте от кабината.

- Член на СИК ще постави втори печат на гърба ѝ, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла.

- Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

Вижте повече във видеото

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Бур: Тежко поражение, но да не правим трагедии
Де Бур: Тежко поражение, но да не правим трагедии
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати