НОВИНИ

Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:48, 25.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Гърция отбеляза тържествено, но без публика, 200 години от началото на успешната си борба за независимост от Отоманската империя. Официалната церемония в присъствието на високопоставени гости от чужбина бележи ново начало за страната след години на финансова криза, но мащабите бяха свити заради пандемията от коронавирус. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов поздравиха за празника своите гръцки колеги Катерина Саке-ларо-пулу и Кириакос Мицотакис.

Днес нацията празнува", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при издигането на националния флаг над Акропола в Атина. След близо 400 години турско управление, през 1821-ва гръцки революционери се вдигат на въстание и с помощта на симпатизанти от Великобритания, Франция и Русия извоюват независимост през 1832-ра.

На днешната церемонията присъстваха британският престолонаследник принц Чарлз, чийто баща принц Филип е роден на остров Корфу, руският премиер Михаил Мишустин и кипърският президент Никос Анастасиадис.

Еманюел Макрон отмени визитата си заради затварянето на райони във Франция. Страната беше представена от министъра на отбраната Флоранс Парли. Чуждестранните гости положиха венци пред Гробницата на Незнайния воин.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу заяви: "Съгласно историческата ни отговорност в тези трудни времена нашата битка е за защита на общественото здраве и социалната сплотеност. Най-голямата сила на нашата нация е единството и солидарността".

Последвалият военен парад, беше без зрители заради пандемията. Американски и френски изтребители прелетяха над гръцката столица на фона на изостреното напрежение между Атина и Анкара.

В поздравително послание, излъчено по гръцката телевизия, американският президент Байдън заяви, че двете страни са по-близки отвсякога и споделят еднакви ценности като свобода, човешки права и върховенство на закона.

Интересен детайл от честванията е посeщението на британския принц Чарлз, по бащина линия той е дълбоко свързан с Гърция. Той се е просълзил по време на военния парад в Атина.

Още за посещението на принц Чарлз в Гърция разказа Катя Пеева.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се сгъва минатюрно оригами като за рекорд на Гинес?
Как се сгъва минатюрно оригами като за рекорд на Гинес?
Здравните власти: Няма недостиг на болнични легла у нас
Здравните власти: Няма недостиг на болнични легла у нас