НОВИНИ

Здравните власти: Няма недостиг на болнични легла у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:39, 25.03.2021
Чете се за: 03:57 мин.
Здраве
Слушай новината

Няма недостиг на болнични легла в страната отчитат здравните власти. Въпреки че надминахме пиковата 14-дневна заболеваемост от есента, системата издържа на натоварването. Силистра е една от областите с най-много заразени на 100 000 души - почти 900. Там вече се налага да мислят алтернативни начини за увеличение на леглата.

В този фургон в двора на болницата в Силистра след дни ще бъдат настанявани болни с Ковид. Леглата в лечебното заведение не достигат. В ковид корпуса от модулен тип ще има място за 50 души. Ще има и три реанимационни легла.

"Най-важното е, че така е подсигурено с медицински газове, вакуум въздух кислород, това е начинът да се обособят инфекциозно болните в една отделна постройка", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Силистра д-р Васил Славов.

За трети път в последните 10 дни в Бургас увеличават болничните легла. В момента са заети 96% от наличните. Маските на открито вече са задължителни, а непълнолетни нямат право да са навън след 20.00 часа.

"Факт е, че ние в края на миналата седмица, в началото на тази, първи пресякохме границата от 900 случая на 100 хил. души за последните 14 дни", каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

За пръв път от началото на епидемията минахме границата от 9000 хоспитализирани. Близо 750 са в тежко състояние. 320 остават свободните разкрити интензивни легла като поне две трети от тях са в столицата.

"Ако допуснем грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина броя на заразените, хоспитализираните и починалите", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента има тенденция за задържане на заразените около 4000 дневно, но това може да е временно явление.

14-дневната заболеваемост в страната наближава 700. По ръст на смъртните случаи вече сме на второ място в света. високата смъртност според председателя на Оперативния щаб се дължи поне отчасти на скритата заболеваемост.

"Има скрита заболеваемост, нерегистрирана – много хора пращат само един член на семейството да се тества, който е най-зле, останалите не се регистрират. Има цели компании от 10-12 човека, това го знам със сигурност", каза председателят на Национален оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

На този етап според здравния министър е рано да се преценява ще се удължават ли мерките.

"Мерките за нас са навременни, ако те не бяха взети, можеше нивата да бъдат по различни като нива на заболеваемост, така че считаме, че те дават някакъв резултат, поради спиране на възможността за такова ексцесивно разпределени и разпространение на заразата", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Поставените дози у нас вече са над 401 000. От днес вече е създаден съвета от експерти по акушерство и гинекология. До това решение се стигна заради увеличените случаи на заразени бременни жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция
Принц Чарлз и чуждестранни гости на Националния празник на Гърция
По нареждане на Борисов: Няма да разхлабват мерките за нехранителните магазини
По нареждане на Борисов: Няма да разхлабват мерките за нехранителните магазини