44-ото Народно събрание вече е в историята

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:09, 25.03.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

44-тото Народно събрание, което започна работа на 19 април 2017 година, приключи работа днес. Това Народно събрание е първото, което изкарва мандата си докрай от 2009 година насам. Този парламент беше ръководен от двама председатели. В днешния последен ден по традиция председателите на парламентарни групи изразиха оценка за мандата на парламента.

С 487 заседания, 24 от тях извънредни завърши работата си 44-тото народно събрание. Депутатите в бурни дебати и размяна на реплики за тези 4 години приеха 520 закона.

В заключителното си обръщение от ГЕРБ призоваха за повече единство по-голям консенсус в следващия парламент. Подчертаха, че няма партия, която да е в състояние да управлява сама след изборите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви: "Затова още от сега ще заявя, че от първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог, както между партиите така и между различните институции. Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единение, дори с риск да платим политическата цена затова".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че едно от достойнствата на БСП в този парламент е, че са останали опозиция като не са приели предложението за участие във властта.

"Обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството. Мнозинството на ГЕРБ и ОП официално изплаващите мнозинства с други ПГ не официално, отхвърляха грубо и без аргументи нашите предложения", заяви Корнелия Нинова.

Съпредседателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов заяви: "Обединени патриоти не просто участваха във властта, не просто посрещаха предизвикателствата и решавахме задачи, което обикновеното злободневие ни задава. Ние се опълчихме на инерцията и на натрупаните десетилетия негативни тенденции започнахме да ги преодоляваме. Считаме, че след нашето участие в управлението. България е по-независима, по-бранеща националните си интереси по-вярна на вековните традиции, които ни правят българи".

Председателят на ПГ на "Воля" Веселин Марешки изтъкна: "Нямаме нито един депутат, дори със съмнение за корупция. Показахме какво значи да не ламтиш за постове, а да се бориш за залъка на народа си. Равносметката на "Воля" - работихме съвестно, всеотдайно, компетентно, без да се изтъкваме и без ревнуваме, когато припознавахте за свои нашите идеи. За много от тях обаче не ни подкрепихте, а сега сте ги превърнали в свои предизборни обещания".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви: След 4 април всички ние ще продължим да живеем заедно и нито проблемите, нито мечтите ни ще бъдат различни на 5 април. Нека не забравяме следния цитат от Евангелието на Лука - "Всяко царство, разделено против себе си, запустява. И всеки дом, разделен против себе си - пада".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По нареждане на Борисов: Няма да разхлабват мерките за нехранителните магазини
По нареждане на Борисов: Няма да разхлабват мерките за нехранителните магазини
Стан Вавринка претърпя операция
Стан Вавринка претърпя операция