НОВИНИ

По нареждане на Борисов: Няма да разхлабват мерките за нехранителните магазини

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:14, 25.03.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Големите нехранителни магазини няма да могат да отворят при определени условия, както обеща днес икономическият министър Лъчезар Борисов.

Разхлабването на мерките за нехранителните магазини предизвика гневна реакция от страна на ресторантьорите, които заявиха, че това е дискриминация.

Няколко часа по-късно по нареждане на премиера Борисов указанията на министъра на икономиката бяха отменени.

Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.

Ограниченията за големите нехранителни магазини бяха въведени в началото на тази седмица.

Търговците обаче намериха начин да ги избегнат, като въведоха онлайн търговия, както и търговия на открито. С разхлабването на мерките днес за нехранителните обекти, всъщност бяха узаконени вече съществуващи практики.

Според днешните решения трябваше да могат да работят самостоятелни обекти и магазини за нехранителни стоки в търговските центрове и моловете, до които има директен вход от улица или паркинг .

Министър Борисов съобщи още, че извън търговските обекти за нехранителни стоки, на открити площи, при спазване на противоепидемичните мерки, също ще може да се извършва търговска дейност.

Разхлабването на мерките беше посрещнато добре и се хареса не само на търговците, но и на клиентите.

От Сдружението за модерна търговия заявиха, че с днешните решения се внася по-голяма яснота за работата на нехранителните магазини и се прекратяват разнопосочни тълкувания на въведените от понеделник мерки в различни населени места у нас. От Сдружението се надяват след изтичане на 10-дневния период всички магазини да бъдат отворени.

Разхлабването на мерките за нехранителните магазини предизвика гневна реакция от страна на ресторантьорите, които ги определиха като дискриминация.

"Няма никаква медицинска логика в това решение, а има икономическа логика. В момента сме в пика на заразата, с най-много заболели и в същото време те разрешават на определени обекти да работят. В същото време заведенията стоят затворени.", споделя Емил Коларов от Сдружение на заведенията.


Ресторантьорите недоумяват как така, когато заведенията работят, изискванията са това да е с 50% от капацитета им, а нехранителните вериги ще започнат работя с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравните власти: Няма недостиг на болнични легла у нас
Здравните власти: Няма недостиг на болнични легла у нас
44-ото Народно събрание вече е в историята
44-ото Народно събрание вече е в историята