НОВИНИ

Проф. Ангелов: Преговаряме за допълнително количество ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 25.03.2021
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Третата вълна не прилича по нищо на втората - почти цели семейства и фамилии са болни, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Болниците продължават да се справят с тази ситуация, увери той. Всички лечебни заведения са подготвени, а там, където има недостиг на легла, се разкриват нови структури. „Болниците продължават да се справят със ситуацията, България ще се справи с тези трета вълна и ще излезем от нея успешно“, оптимист е министърът.

„Медиците сега, които са ваксинирани по време на първата фаза, не се разболяват и не боледуват. Така осигурихме третата вълна да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, каза още здравният министър.

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и за нашата страна, съобщи проф. Костадин Ангелов.

„Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и българския премиер, който заедно с още 5 държави: Австрия, Хърватска, Чехия, Латвия и Словения написаха писмо с молба за справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертите разговори“, уточни той и допълни, че се очаква довечера да има решение на най-високо държавно ниво.

4375 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17120 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 317116 души. От тях активните случаи са 62392.

В болница остават 9125 пациенти, 743 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 242311. От тях 2709 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 106 - общо 12 413 са жертвите на болестта у нас.

Към момента 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, от интензивните легла - 70%.

За периода на последните 14 дни страната ни се нарежда на 6-о място по заболеваемост в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. Пред нас са Малта, Естония, Чехия, Унгария и Полша, като разликите са значителни. По смъртност сме на 4-о място в ЕС и на 1-во на Балканите. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В страната най-сериозно засегнатите области са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме възможност и хоризонт да удвоим два пъти и половина броят на случаите, приетите в болница и починалите. Макар и много рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите“, акцентира в изказването си доц. Кунчев.

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%, надминахме върха си от 23 ноември 2020 г., посочи на брифинга председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В брифинга участва и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обяви, че ще бъдат разхлабени мерките за бизнеса, но при определени условия.

Големите нехранителни магазини ще могат да отворят при определени условия

Така самостоятелните обекти: магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп: вход от улицата или паркинг, могат да продължат дейността си, спазвайки противоепидемичните мерки.

„Магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност като ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна до клиентите. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, по които не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ“, допълни министър Борисов.

Извън търговските обекти, на открити площи, при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила, ще може да се осъществява търговска дейност на открито.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
44-ото Народно събрание проведе последното си заседание
44-ото Народно събрание проведе последното си заседание
Сенатът на САЩ одобри транссексуалната Рейчъл Левин за помощник-министър
Сенатът на САЩ одобри транссексуалната Рейчъл Левин за помощник-министър