НОВИНИ

Как се приемат новите мерки в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 25.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Въвеждат по-строги противоепидемични мерки в Бургас заради ръста на заболели в морския град. Областта от седмици държи второто място по заболеваемост след София. Със заповед на РЗИ се въвежда вечерен час за всички лица под 18 години. Те нямат право да излизат навън между 20.00 часа вечерта и 6.00 ч. сутринта без придружител. Маските на открито стават задължителни на всички обществени места.

Новите по-строги мерки вече влязоха в сила. Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров обясни в "Денят започва", че това се е наложило, защото от края на миналата и началото на тази седмица Бургас първи е пресякъл границата от 900 заразени на 100 000 души за последните 14 дни.

"За трети път в последните десет дена се увеличава процентът на леглата, които са разкрити за Ковид. Само за последното денонощие заболелите в Бургаска област са 358, свободните легла са около 30 тази сутрин, а заетостта на терапевтичните легла за ковид пациенти са 95%, интензивните легла са 72% заети. От събота с моя заповед леглата са увеличени от 550 на 600 за цялата област", каза още директорът на РЗИ-Бургас.

Според него не е необходимо винаги да се набляга на санкциите и контрола, а всеки трябва да си зададе въпроса какво не е направил, за да се стигне до тук.

"Тази пандемия в България е изпитание не само за лечебната мрежа, не само за изпълнителната власт, за институциите, които са ангажирани, но и за цялото ни общество, за всички нас", допълни д-р Паздеров.

Увеличават се и случаите на бременни жени, заразени с COVID-19, а един от последните случаи е на 36-годишна жена, която се е наложило да роди по спешност в седмия месец. Детето е добре, ковид отрицателно е, но жената остава в критично състояние.

Какво смятат бургазлии за новите мерки? - вижте във видеото.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия отбелязва Деня на Данте
Италия отбелязва Деня на Данте
Убитият в Стара Загора се е занимавал с разпространение на наркотици и палежи на коли
Убитият в Стара Загора се е занимавал с разпространение на наркотици и палежи на коли