НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на пощенската картичка

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 25.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме Световния ден на пощенската картичка. Първите послания върху хартия пристигат в страната ни от Европа през втората половина на 19 век по най-прекия път – през река Дунав. А в Русе са издадени първите български илюстровани пощенски картички.

Освен с писмата от чужбина, картичките пристигат у нас и с кораби на австрийското мореплавателно дружество. Жителите на Русе, Видин, Лом и Свищов са сред първите докоснали се до илюстрованите картички. Върху повечето са били изобразени спиращи дъха изгледи от европейските градове.

"В нашите изследвания достигнахме до първата картичка, която е внесена в Русе. Свързана е с Иларион Драгостинов, нашия революционер, който изпраща на сестра си в Русе илюстрована пощенска картичка през 1872г. от Виена и от Будапеща”, разказа историкът Марияна Димитрова.

По думите на историка Русе може да претендира, че тук е издадена първата българска пощенска картичка, тъй като в края на 19 в. има над 10 модерни фотографски ателиета. Мойсе Камерман е сред най-известните майстори на фотографията по онова време.

"Започва в началото да се развива студийната фотография и впоследствие този бум на илюстровани пощенски картички ги кара да развиват и тази дейност”, допълни Димитрова.

Само допреди 20 години пощенските кутии на всяка станция се препълваха от честитки в навечерието на по-големите празници. Днес обаче малцина изпращат картички по този начин.

"За последно си спомням, че пуснах, много години са минали оттогава, може би преди 10”, коментира жителка.

"В ученическите си години, отдавна беше това”, коментира друга.

"Спомням си ги, даже родителите ми колекции имаха, но вече не ги използваме отдавна. Вече тя комуникацията е чрез телефони, месинджър. Картичката може да я запазиш, да ти остане като спомен”, коментира Александър Андреев.

Запалени колекционери в Русе, обединени в проекта "Русчук БГ”, съхраняват и популяризират старите илюстровани картички.

"Най-популярните са изгледи от градове, най-често Русе, има и много, които са свързани с поводи. Ние искаме да съхраним по някакъв начин тази романтика, този патриотизъм. Картичките и снимките са начин да се визуализира тази памет”, обясни Йовчо Стоянов.

Сдружението подготвя албум с илюстровани картички с изгледи от Русе през 20-те и 30-те години на миналия век, на тогавашното фотоиздателство "Григор Пасков”.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на "диамантения печат"
Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на "диамантения печат"
Румъния обмисля удължаване на великденската ваканция
Румъния обмисля удължаване на великденската ваканция