НОВИНИ

"Астра Зенека" даде обяснение за открити милиони ваксини в завод в Италия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:03, 24.03.2021
6439
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Фармацевтичният гигант "Астра Зенека" даде обяснение за 29 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, открити в събота и неделя при инспекция по искане на Еврокомисията в завод в Италия. За проверката съобщи днес италианската преса.

Според "Астра Зенека" половината от откритите количества в Италия са щели да бъде изпратено в страни от Евросъюза през последната седмица на март, а останалите дози са били за бедни държави по схемата на ООН.

Компанията определи като некоректни съобщения в медиите, според които дозите са били "на склад". Производителят е в центъра на спор между Брюксел и Лондон.

Евросъюзът реагира гневно на факта, че Великобритания е получила 10 милиона дози от препарата на "Астра Зенека", докато на континента не е постъпило нищо от Острова. 27-те настояват за реципрочност и затегнаха контрола над износа на ваксини. Този месец "Астра Зенека" заяви, че до края на юни планира да достави 100 милиона дози на Евросъюза, вместо договорените 300 милиона.

"Когато лабораториите ни казват, че имат производствени проблеми, можем да извършим проверки. Край Рим бяха открити складирани близо 30 милиона дози, които бяха конфискувани с цел ангажиментите на лабораторията към Евросъюза да бъдат изпълнени. Европейският съюз няма да бъде балъкът на ваксинацията", заяви Габриел Атал - говорител на френското правителство.

Брюксел и Лондон тази вечер обявиха, че работят за намиране на взаимноизгодно решение по спора за недостига на ваксини. Искането за инспекция на завода на "Астра Зенека" край Рим е било отправено от Еврокомисията до италианския премиер в събота. Самата проверка е извършена от карабинери, уточниха италианските власти.

В началото на март Евросъюзът блокира пратка ваксини на "Астра Зенека" за Австралия заради неизпълнени ангажименти към 27-те. От 6 април Франция превръща Стад дьо Франс в Париж в център за ваксинация с капацитет 10 000 души на седмица. Испания поднови прилагането на "Астра Зенека" и отвори за имунизация стадиона на Атлетико Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съществено затопляне и повече слънце този уикенд
Съществено затопляне и повече слънце този уикенд
Почина известната дерматоложка проф. Мария Балабанова
Почина известната дерматоложка проф. Мария Балабанова