НОВИНИ

По-строги мерки в Бургас: Въвежда се вечерен час за непълнолетни, маските - задължителни на открито

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 24.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Затегнаха противоепидемичните мерки в Бургас заради ръста на заболели. Морският град е на първо място по заболеваемост в страната.

От днес в Бургас влиза в сила вечерен час за всички лица под 18 години. Те нямат право да са навън без възрастен придружител след 20.00 часа вечерта и преди 6.00 часа сутринта. Сред новите ограничения са и задължително носене на маски на открито на всички обществени места.

Всички масови мероприятия на открито и на закрито са забранени. Преустановяват работа и тържища и пазари, на които не се продават хранителни продукти. Въвеждането на тези мерки идва на фона на високата заболеваемост в областта. Данните сочат, че заразените през последните 14 дни са 904 на 100 хиляди души.

Новите мерки влязоха в сила от 18.00 часа днес. Най-сериозно ще се следи за носене на маски на открито, както и дали навън има непълнолетни без придружител след 20.00 часа. Днес обаче здравните власти все още няма да глобяват.

"Хората може да не знаят. Тази вечер може да не са чули, може да не са разбрали. Естествено всички проверки ще имат, както превантивен характер, така и санкционен. Естествено, че ако някой не е уведомен или някой не знае, ще му бъде правена забележка", заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Нарастват случаите на родилки с COVID в бургаската болница. 36-годишна жена е родила по спешност чрез секцио в 7-мия месец след усложнение, вследствие на заразата.

"Тежко е състоянието ѝ. Тя е в медикаментозна кома, интубирана е, в Реанимация. Има реална опасност за живота ѝ. Детето е добре, то е без COVID, защото не преминава през плацентарната бариера", допълни д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас.

Създава се и специализиран съвет към Министерството на здравеопазването, който ще следи бременните жени с COVID в цялата страна и ще помага в лечението им.

"Издали сме разпореждане на всички места, където имаме увеличен натиск, всички дихателни апарати, с които разполага държавата, и всички апарати, които са закупени през време на подготовката от лятото до момента, да бъдат разположени до леглата. Нито един пациент, който има нужда от болнично лечение или реанимация, да не бъде върнат", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Натискът към лечебните заведения в Бургас продължава. Леглата в COVID отделенията ще бъдат увеличени с още 100. Поръчани са и допълнителни количества ремдесивир, тъй като в някои болници в Бургас той е на привършване.

Създава се специализирано звено към МЗ за родилки с COVID на територията на цялата страна

Мерките влязоха в сила от 18 часа днес и ще важат до 31 март.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джака: Фаворити сме, но трудно ще победим България
Джака: Фаворити сме, но трудно ще победим България
Йенс Столтенберг пред БНТ: Виждаме руски опити за подкопаване на демократичните институции в България
Йенс Столтенберг пред БНТ: Виждаме руски опити за подкопаване на демократичните институции в България