НОВИНИ

14 от ваксинираните от Дом за възрастни хора в Опанец са с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
14:57, 24.03.2021 (обновена)
5267
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

В дома за възрастни хора с деменция в добричкото село Опанец 14 души, ваксинирани срещу COVID-19, са дали положителни PCR тестове. Те са ваксинирани с "Пфайзер", като втората доза им е била поставена в края на февруари. Само трима от ваксинираните са проявили симптоми на инфекцията.

В момента тримата ваксинирани обитатели на дома в Опанец, които са имали симптоми на коронавирусна инфекция, са в ковид отделението към психиатричната болница в Карвуна. Според директора на РЗИ в Добрич те са се заразили преди ваксината да им подейства.

"На практика от последната дата на ваксинацията до датата на първите оплаквания, които са имали, е един период, в който организмът все още, съгласно кратката характеристика на продукта, на ваксината, организмът все още не е имало как да синтезира достатъчно антитела", заяви д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Все пак ваксината е помогнала за това симптомите да са леки, поясни доктор Ангелова.

"И производителят на ваксината е написал, че ваксината не предпазва от заразяване, но тя осигурява по-лекото преболедуване и избягването на хоспитализизацията в най-добрия случай", заяви д-р Ангелова.

Утре от отделението в Карвуна предстои да бъдат изписани тези трима пациенти, както и други трима обитатели на дома, прекарали Ковид, преди да бъдат ваксинирани. По данни на РЗИ Добрич първата положителна проба в дома е била на човек от персонала. След това са направени бързи антигенни тестове на всички и така са установени останалите носители на ковид. Един от заразените, който е в по-тежко състояние, е настанен за лечение в Многопрофилната болница в Добрич. Той не ваксиниран.

По темата работиха: Нивелина Няголова, Надежда Сутрева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха двойна мутация на коронавируса в Индия
Откриха двойна мутация на коронавируса в Индия
Нова победа на Аоияма в Токио
Нова победа на Аоияма в Токио