НОВИНИ

ЕК затяга мерките върху износа на ваксини

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:36, 24.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност и разрешение за износ на ваксини срещу COVID-19.

Към механизма за контрол на износа на ваксини се прибавят два нови критерия.

"Първо - реципрочност - ограничава ли страната, към която се изнася, собствения си износ или суровини, по закон или по някакъв друг начин. И да се прецени дали износ за нея е оправдан. Вторият елемент е пропорционалност - трябва да се вземе под внимание дали условията в държавата, която ще получи ваксини, са по-добри или по-лоши, и по конкретно - епидемиологичната обстановка, ходът на ваксинация и достъпът до ваксини", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК.

Целта е максимално да се гарантира достъпът до ваксини на гражданите на ЕС, както и пълна прозрачност по отношение на износа на ваксини. Решението на Брюксел в най-голяма степен ще засегне държави, които изнасят препарати, но и са с голям брой ваксинирани, и по-конкретно Великобритания.

По думите на Домбровскис, промяната на регламента не е насочено към никоя държава. Всяко искане за износ ще се разглежда поотделно и категорични забрани няма да има. Държавите-членки ще трябва да преценят дали заявените количества не застрашават доставките на ваксини и на суровини за производството им в самия съюз. По-строгият механизъм обхваща нови 17 държави, за които досега не е имало ограничения.

Ето какво съобщи Европейската комисия на официалния си сайт.

"ЕС се гордее, че е дом на производители на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят. Докато нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да са и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия въвежда принципи на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за одобрение. ЕС разполага с отлично портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но трябва да осигурим навременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден е от значение", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Към повишена прозрачност, реципрочност и пропорционалност новият регламент въвежда две промени в съществуващия механизъм.

Първо, в допълнение към планирания износ за изпълнението на предварителните споразумения за покупка на ЕС (APA) с производителите на ваксини, държавите членки и Комисията следва също да обмислят:

  • Реципрочност - ограничава ли страната по местоназначение собствения си износ на ваксини или техните суровини, по закон или по друг начин?
  • Пропорционалност - дали условията, преобладаващи в страната по местоназначение, са по-добри или по-лоши от тези в ЕС, по-специално епидемиологичната ситуация, степента на ваксинация и достъпът до ваксини.

Държавите членки и Комисията следва да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

Второ, за да се получи пълна представа за търговията с ваксини, новият закон включва 17 държави, които преди това са били освободени от обхвата на регламента.

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и затова ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на COVAX Advance Market Angažment.

Този акт за изпълнение е целенасочен, пропорционален, прозрачен и временен. Той е напълно в съответствие с международния ангажимент на ЕС към Световната търговска организация и Г-20 и в съответствие с това, което ЕС предложи в контекста на търговската и здравна инициатива на СТО. Държавите членки решават по исканията за разрешение в съответствие със становището на Комисията.

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози. Не е удовлетворена само една заявка за износ.

Основните дестинации за износ включват: Великобритания (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Южна Корея (1 милион) и Австралия (1 милион).

Досега Комисията е подписала договори за покупка с шест компании (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и още две компании. Четирите договора с компаниите, чиито ваксини са получили условно разрешение за пускане на пазара, възлизат на над 1,6 милиарда дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова победа на Аоияма в Токио
Нова победа на Аоияма в Токио
Обзор става отделна община
Обзор става отделна община