НОВИНИ

Гърция отбелязва националния си празник с мащабен военен парад

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:20, 25.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Със строги мерки за сигурност и със строги ограничения заради Ковид кризата Гърция отбелязва националния си празник - 200 години от въстанието за независимост.

В Атина се провежда военен парад, на който присъстват лидери на няколко чужди държави, сред които британският престонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила.

С пищност, но без традиционната публика Гърция отбелязва годишнината от въстанието. Обикновени граждани не се допускат до площад Синтагма. За сигурността в Атина се грижат 4000 полицаи.

За тържествата в Гърция пристигнаха премиерът на Русия, британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила. Заради тежката Ковид обстановка във Франция, президентът Еманюел Макрон отмени посещението си. Франция е представена от министъра на отбраната.

В навечерието на годишнината беше открита обновената Национална галерия. Ремонтът й започна през 2011-а.

"Това събитие изпраща обновено послание за динамизъм в зората на третия век на свободата в Гърция", заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

След парада принц Чарлз ще бъде приет от гръцкия премиер в имението Максимос. Тържествата ще продължат през целия ден. Гърците, обаче, ще могат да ги наблюдават от дистанция. В страната все още действа вечерен час, маските са задължителни на открито и в закрити помещения. Надеждите на властите в Атина са мерките скоро да дадат резултат и страната да започне да се отваря за туристи от средата на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятно и днес няма да има акция по издирването на сноубордиста в Рила
Вероятно и днес няма да има акция по издирването на сноубордиста в Рила
Северна Корея изстреля две балистични ракети в Японско море
Северна Корея изстреля две балистични ракети в Японско море