НОВИНИ

Заразените с коронавирус обитатели на Дома за възрастни хора в Опанец са в добро състояние

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 25.03.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

14 от ваксинираните срещу COVID-19 обитатели на Дома за възрастни хора с деменция в добричкото село Опанец са с положителни PCR тестове. Те са били имунизирани с препарата на "Пфайзер - Байонтек”, като втората доза е поставена в края на февруари. Само трима от ваксинираните са проявили симптоми на инфекцията.

Някои от ваксинираните дори са били хоспитализирани в болница с висока температура и кашлица.

"Тези, които бяха хоспитализирани, бяха още 6 лица. От тях в добро състояние вчера са изписани 4 и са се върнали вече в дома. Двама от тях имат нужда от малко повече лечение, но и тях ги очакваме до 4-5 дни да се завърнат в дома", каза в "Денят започва" директорът на Дома за пълнолетни лица с деменция Ева Димитрова.

Тя обясни, че от една година няма свиждания и не са разрешени настанявания. Предполагат, че се е случило от служител на персонала с положителен тест за коронавирус. Други болни от персонала няма. Ситуацията в момента е стабилна, увери директорът.

Директорът на РЗИ-Добрич каза, че е напълно възможно след ваксинация да има заразени лица.

"В кратката характеристика на продукта е написано, че имунитетът след втората доза се изгражда след десетия ден и затова ние препоръчваме на хората, които се ваксинират дори след втората игла, да спазват противоепидемичните мерки, да избягват контакти, да носят лични предпазни средства, за да дадат на организма време да изгради необходимия имунитет. Ваксината не може на 100% да предпази всички, които са ваксинирани, но тя осигурява много по-леко протичане. Хората, които са били ваксинирани и са били ковид положителни в дома, наистина нямаха почти никакви симптоми", каза още д-р Светла Ангелова.

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Маджаров: Ползите от ваксините са огромни, страничните ефекти са пренебрежимо малки
Иван Маджаров: Ползите от ваксините са огромни, страничните ефекти са пренебрежимо малки
Пътуване до Малдивите - какво смути туроператорите
Пътуване до Малдивите - какво смути туроператорите