НОВИНИ

Опасна тенденция - капсули с райски газ са хит сред младежите

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:30, 25.03.2021
12587
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Опасна тенденция набира популярност сред децата и младите хора. Става дума за употребата на т.нар. райски газ, който предизвиква краткотрайна еуфория и дори халюцинации. Продължителността на този ефект е около две до три минути, но при продължителна употреба може да нанесе много увреждания особено на подрастващите. Този газ се използва в медицината при анестезия.

В градинка, която се намира в близост до две столични училища, често намират празни капсули от райски газ - вещество, което предизвиква различни емоции, смях, по-силна чувствителност в хората, когато го вдишат.

От Агенцията по лекарствата подчертаха, че се използва само в лечебни заведения от квалифициран персонал. Малките капсули обаче се продават свободно в магазините и интернет и намират приложение в сладкарството. Във Франция обмислят забраната им за малолетни.

Може да видите тези малки капсули и в други столични паркове.

"Забелязах, че от известно време има такива патрончета, както ги наричат децата, навсякъде, особено около пейките, около кошчетата за боклук", споделя Мария Касимова-Моасе.

Райският газ се използва в медицината. А малките флакончета с него имат приложение и в сладкарството - поставят се на различни видове шприцове. Употребяват се обаче не само в украсата на торти.

"Това е т. нар. наркотик на бедните, не защото е точно за бедни, а защото е много лесно достъпен, много евтин", обясни Мария Касимова-Моасе.

Намираме обяви за продажба на капсули райски газ в известен сайт за търговия. Струват между 70 стотинки и един лев за брой. Питаме продавач дали капсулите са тези, от които ти става забавно. Той потвърждава и уверява, че са най-силните. На въпрос дали има някаква опасност от употребата, продавачът ни убеждава, че не е вредно. Специалистите обаче са на друго мнение.

"Нищо, което повлиява мозъка или въобще някаква функция на организма, не може да бъде безопасно. Опасността, която може да предизвика, това е едно задушаване, тъй като се измества кислорода от белия дроб и се замества с този райски газ, също така е установено, че при продължителна употреба, може да доведе до абстиненция, до пристрастяване", обясни токсикологът проф. Каролина Любомирова.

"Райският газ фактически унищожава витамин б 12 в тялото им, който е много важен за нервната система, има случаи с хора, които са имали парализи, гърчове и всякакви такива работи, защото са прекалявали", каза д-р Юлиян Караджов - биохимик, експерт по наркотични вещества.

В действителност продажбата на тези капсули не е нелегална, но има европейски страни, които вече обръщат внимание на проблема:

"Една френска депутатка от Северна Франция, която е установила, че този проблем вече е доста голям за техния регион, ще предложи на парламента във Франция тези патрончета зарядни да не се продават свободно на малолетни", каза Мария Касимова-Моасе.

Капсулите обаче у нас все още са достъпни свободно и в търговската мрежа. От Агенцията по лекарствата съобщиха за "По света и у нас", че когато става въпрос за медицински цели, райският газ не е разрешен за свободна продажба в аптеките, нито онлайн, защото може да се прилага само от лекари със специално оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха издирването на сноубордиста, изчезнал в Рила
Прекратиха издирването на сноубордиста, изчезнал в Рила
Хаос в Суецкия канал: Опашката от чакащи кораби достига почти до Индия
Хаос в Суецкия канал: Опашката от чакащи кораби достига почти до Индия