НОВИНИ

Декларация призовава кандидатите за депутати да станат защитници на правата на детето

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:00, 25.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Бъдещето на децата е в ръцете на политиците. Такива са вижданията на Национална мрежа за децата. Затова реализират кампанията "Гласувай за по-добра държава на децата" с апел към бъдещите депутати. С подписване на декларация призовават кандидатите за народни представители да станат защитници на правата на детето. Така те ще се ангажират да поставят детето във фокуса на всички политики.

Политики за семейството, преодоляване на детската бедност, детско здравеопазване, правосъдие за деца, противодействие на детското насилие, цялостна политика за детето и семейството. Това са ангажиментите, зад които се очаква да застанат бъдещите народни представители.

"Ние в България нямаме стратегически документ, нямаме стратегия за детето, което е сериозен проблем, така че това е нещо, което трябва да се работи в следващия парламент, в следващото управление. Имаме сериозен проблем по отношение на детската бедност, на насилието, в здравеопазването, така че нашият апел по-скоро към политиците е: Станете закрилници на децата", заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Според Национална мрежа за децата трябва да има не само данъчна политика и помощи за родителите, а качествени услуги за семействата у нас, както в здравеопазването и в образованието, така и в ранната детска грижа.

"Най-голямото обединение, което трябва да се направи, е да се постави детето във фокуса на всички политики, защото не може да се разглежда детето само в образованието, или само в подкрепата на семействата, или трябва да се разглежда само в здравеопазването. Във всички политики детето трябва да бъде включено като водещ фактор за подобряването не само на техния живот, но и на живота на останалите граждани", допълни Георги Богданов.

До момента над 100 кандидат-депутати са подписали декларацията и са избрали да бъдат "Защитници на децата" в следващия парламент. Зад каузата застават и редица известни личности у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко по-топло време ни очаква утре
Малко по-топло време ни очаква утре
Започна доставянето на бюлетините в страната, ЦИК няма да променя изборния протокол
Започна доставянето на бюлетините в страната, ЦИК няма да променя изборния протокол