НОВИНИ

Бойко Борисов: Българите ще получат пропорционално ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
22:40, 25.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

С лидерите на европейските страни в Европейския съвет обсъдихме най-пространно темата за COVID-19 и разбира се ваксинирането, което е най-важното в борбата с тази пандемия, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието.

Ключовото, по което се обединихме и сме единодушни, че разпространението на ваксините трябва да бъде разпределено по начин, по който да помогне на всички държави членки, така че едновременно всички да можем да излезем от пандемията, уточни премиерът.

"Днешната ключова дума е заедност, солидарност, така че доволен съм от всички дискусии, но мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, че всеки един от нас ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими", заяви Борисов.

Днес ни беше представена информация за "Спутник V". Ваксината тепърва предстои да се одобри, най-рано това ще се случи през юни, допълни премиерът.

Премиерът Борисов отбеляза, че цифровият дигитален сертификат ще даде на хората възможност да се придвижват свободно в ЕС, а "зеленият цифров дигитален сертификат" ще е в услуга за по-лесно придвижване, ще предотврати и евентуално карантиниране.

Относно отношенията на ЕС с Турция премиерът заяви, че към подобряване.

"Винаги сме казвали, че отношенията ни с Турция и с Русия има водеща на роля на Организацията на обединените нации и диалогът е единственото правилно решение", посочи още той.

Борисов заяви още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал.

Голяма радост за лидерите на ЕС беше участието на американския президент Джо Байдън в заседанието, сподели Борисов.

"Ключовата дума тук е да бъдем заедно, да бъдем солидарни, да си помогнем и за ваксините. Особено сме щастливи, че САЩ отново се връщат в Парижкото споразумение. Разбира се, обърнахме внимание на водещата роля на НАТО като глобален играч за нашата национална сигурност".

Гледайте цялото изявление на премиера след заседанието на Съвета на Европа във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лек спад на новите случаи с коронавирус
Лек спад на новите случаи с коронавирус
НДК грейна в цветовете на Гърция по случай националния празник (Снимки)
НДК грейна в цветовете на Гърция по случай националния празник (Снимки)