НОВИНИ

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 26.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на кражбата на катализатори в Пловдив. Сервизите в града не смогват да отремонтират колите, а щетите понякога са за над 1000 лв. Кои модели автомобили са предпочитани от крадците и могат ли собствениците да противодействат?

Дни след като взима шофьорска книжка, Владислав се изправя пред първото предизвикателство на пътя – откраднат катализатор.

"Слизам вчера, паля си колата и чувам някакъв зверски шум и се чудя от какво е и добре, че имаше наблизо сервиз, не подадох сигнал в полицията, но казаха, че това е поредният такъв случай в квартала", споделя потърпевшият Владислав Севов.

Сервизите и търговците на ауспуси също отчитат бум на кражбите, но повечето от клиентите им, като Владислав, не подават сигнали в полицията. Категорични са, че никой не е застрахован от кражба.

"Да не го набележат, набележат ли го – изгорял е", каза търговецът на ауспуси Георги Муртев.

Георги е правил опит да подсили мястото с шини отстрани, но и това не спирало апашите.

"С диамантена струна се реже и се сваля за 3-4 минути. След като се свали, може след 15 минути да не съществува вече – раздробен и смлян, няма защита на това", обясни Георги Муртев.

Майсторите казват, че крадците набелязват предимно бензинови модели. Оглеждат за катализатори, които съдържат скъпите в момента родий и паладий.

"Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена, има много обяви "Изкупувам катализатори 1000 лв,. 2000 лева", допълни Георги Муртев.

А в зависимост от модела щетите за потърпевшия могат да стигнат до 1700 лв.

"Не ми излезе много скъпо, около 100 лв., но това е, само защото просто закърпиха положението, тепърва ще трябва да взимаме нов катализатор", сподели Владислав Севов.

От екоинспекцията в Пловдив обясниха, че в района има три сертифицирани пункта за изкупуване на катализатори. През миналата година те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения.

Репортер: Нели Ангелова
Оператор: Стоян Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Ще поскъпне ли агнешкото месо за Великден?
Ще поскъпне ли агнешкото месо за Великден?