НОВИНИ

Какви са новите правила за премахване на изоставените автомобили?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:52, 26.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Процедурата за премахване на изоставени автомобили в София вече е в пъти по-бърза. Освен че националната уредба вече е променена и сроковете са по-кратки, общинската наредба също е уеднаквена с всички новости, а промяната беше подкрепена от общинските съветниците от всички политически партии в СОС.

Целта е една - освобождаване на столичните улици от стотиците изоставени автомобили, гниещи на общински терени и освобождаване на места за паркиране.

"От 8 януари е променена наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, която е приета с постановление на Министерски съвет. Вече автомобили, които не са минали повече от 3 месеца годишен технически преглед от определената за това дата, се смятат за излезли от употреба, допреди това този срок беше две години. Така работата не само на инспектора, а и на районните администрации ще бъде по-ефективна и по-ефикасна и ще бъдат вдигани повече автомобили. Екипът на инспектората тези дни е в квартал "Хаджи Димитър". Един автомобил стои паркиран на ул. "Макгахан" с години. Сега дойде и неговият ред и на колата беше залепен стикер. След поставянето му вече тече 3-месечен срок за доброволно премахване. Имало е предложение и този срок да бъде намален на един месец, но е отхвърлено", каза инж. Полина Асенова от "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат.

"Оттук нататък с поставянето на стикер-предписание, започва да тече 3- месечният срок, в който собственикът трябва да премести автомобила си в частен имот или да го предаде на площадка за временно съхраняване. Ако не изпълни доброволно предписанието, кметът на района издава заповед и когато тя влезе в сила, автомобилът ще бъде вдигнат от фирмата, с която общината има сключен договор. След като автомобилът бъде репатриран на специализиран паркинг, той ще престои още 15 дни там и чак след това ще бъде предаден за скрап", каза инж. Полина Асенова от "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат.

На бул. "Самоков" в квартал "Изток" има десетки излезли от употреба автомобили, които вече са стикирани.

Автомобилите все още не са репатрирани и районната администрация не е издала заповед за премахването им, защото се изкачва 14-дневния срок за обжалване на приетите на 18 март от общинския съвет нови правила в уредбата за старите автомобили.

Премахването им ще стане в началото на следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тъмната страна на интернет: Посещенията в Dark Net от България са нараснали със 100%
Тъмната страна на интернет: Посещенията в Dark Net от България са нараснали със 100%
Гледат мярката на полк. Петров, единия от задържаните за шпионската афера
Гледат мярката на полк. Петров, единия от задържаните за шпионската афера