НОВИНИ

Специално: В Ковид зоната на "Пирогов" - борбата за живот от първо лице

Мария Чернева
от Мария Чернева
07:55, 26.03.2021 (обновена)
12514
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

450 са леглата за болните с Ковид в столичната болница "Пирогов" и няма момент, в който те да стоят свободни. Почти всички отделения вече са превърнати в ковид отделения, лекари с различни специалности се налага да се преквалифицират, за да може да обслужат засиления поток болни. Екипът ни беше днес в едно от отделенията на спешната болница.

От единайсетте етажа на "Пирогов", само двата с операционните, не са са превърнати в ковид отделения. Втора клиника по ортопедия и травматология на деветия етаж също е изцяло заета с болни с ковид, легла има дори и в коридорите. Там все пак преместват само пациентите пред изписване, за да може леглата към кислородната система да се заемат веднага от нови болни.

"Клиниката ни е абсолютно пълна - 37 легла - 37 пациенти. Всички идваме спокойни на работа, защото вече сме го отиграли. Изненадите са, че идват все по-млади пациенти. При някои протича много бурно идват уж в по-леко състояние, неглижирали състоянието си назад във времето, и след един-два дни става тази т.нар цитокинова буря и тогава вече започва една борба", сподели д-р Снежа Бахарова - р-л на ковид отделение, УМБЛАЛСМ "Пирогов".

Екипът на д-р Бахарова приема дежурството от нощната смяна. А нощите тук почти никога не са спокойни.

"Имахме един екзитус една пациентка много възрастна и много увредена почина и колегата Странджев цяла нощ се е опитвал да помогне, но понякога знаете, че изходите са такива", каза д-р Снежа Бахарова.

Д-р Бахарова е кардиолог и специалист по вътрешни болести, но както на повечето й колеги се наложило да се преквалифицира.

"Нямахме избор като започнаха да се повишават случаите особено от октомври месец насам всички се включихме в тази борба. Сега всички така работим. Имаме е специализант по ортопедия и травматология, специализант по неврохирургия", разказа още д-р Снежа Бахарова.

Но ние станахме вече така се стиковахме, не е като в началото всички бяхме притеснени бяхме някак си много объркани, помните какво беше днес се прилага това, другиден онова сега вече всеки си знае работата и сме много по-организирани. Просто всички идваме на работа съвсем спокойни, без да се притесняваме какво ще се случи в деня, защото това вече сме го отиграли, допълни още д-р Бахарова.

Натрупали са достатъчно опит, видели са всичко, няма какво да ги изненада. Разбрали, че е много важно в лечението да включат психолог и на рехабилитатор, който учи болните как да дишат.

"Да включат белия дроб в дишането, защото в повечето случаи дишат с коремната част. Това е важно... Да, да разгънат белия дроб, за да може той да функционира и да няма нужда от кислород", обясни Бойка Алексиева - рехабилитатор.

Страхът на пациентите остава голям, затова в екипа помагат и двама психолози.

"Идват тук страшно уплашени от цялата и медийна атака и това което чуват и си говорят по между си, просто са много притеснени и в тази борба с тази после ковидна депресия, в която изпадат ни помагат много психолозите", каза д-р Снежа Бахарова.

"Опитваме се по някакъв начин да им вдъхнем сигурност и увереност", допълни Даниела Иванова - медицинска сестра.

Повече за работата на медиците на първа линия в ковид отделението на "Пирогов" вижте от прякото включване на Мария Чернева:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Кунчев: До момента няма случаи на тежко разболели се след имунизация
Доц. Кунчев: До момента няма случаи на тежко разболели се след имунизация
БАБХ: Заплахата от африканска чума е огромна, но свинското месо в България е безопасно
БАБХ: Заплахата от африканска чума е огромна, но свинското месо в България е безопасно