НОВИНИ

Тъмната страна на интернет: Посещенията в Dark Net от България са нараснали със 100%

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 26.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Курсант от Националния военен университет проникна в т.нар. "Dark Net", използвайки уменията си да не бъде проследен и създаде филм, който ще влезе в учебната програма по предмета "Национална сигурност”. Генадий Димитров влиза чрез използване на специализирана маршрутизирана система.

"Филмът, който създадох, е с цел информация за моите курсанти. В Dark Net видях различни сайтове, които не са общодостъпни в интернет. Сайтове за продажба на различни стоки, които няма да коментирам. Филмът разказва какво се крие в тъмната мрежа. Там не можеш да попаднеш случайно, а влизаш с определени браузъри и това не може да стане като си търсиш нещо в Google. Реших да проверя някои от основните сайтове. Филмът ще помогне с това, че хората няма нужда да влизат в мрежата, а ще го направят чрез моя филм", сподели старшина Генадий Димитров.

Председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов обясни, че в Dark Net се влиза чрез определени браузъри, за да се достигне до определени сайтове. В тях не може всеки да влезе свободно и не е толкова безопасно за хората, които го правят. Ако човек директно влезе чрез личния си IP адрес в Dark Net, може да попадне на хора, които не са с добри намерения.

"Когато виждат вашето IP, те могат да ви локализират и да сканират за различни уязвимости. След това по различни начини могат да проникнат във вашата мрежа. От там нататък да вземат вашия компютър под контрол. Ако отидете на работа с него, вече ще бъдат и в офиса ви. Могат да станат различни последствия", уточни Стефанов.

Миналата година преди преминаването към обучение и работа в онлайн среда по-малко хора от България са влизали в Dark Net. От тогава насам увеличаване на посещенията, почти 100%, коментира Мирослав Стефанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова изигра страхотен мач, но загуби от Сабаленка в Маями
Пиронкова изигра страхотен мач, но загуби от Сабаленка в Маями
Какви са новите правила за премахване на изоставените автомобили?
Какви са новите правила за премахване на изоставените автомобили?