НОВИНИ

Още 96 млн. лева отпуска правителството за медиците на първа линия и закупуване на ремдесивир

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:42, 26.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Правителството отпуска нови средства за работещите медици на първа линия. Допълнителни пари ще има и за ремдесивир. Сметките на здравното министерство днес бяха захранени с допълнителни 96 млн. лв.

Средствата за подпомагане на бизнеса ще продължат и през април и май, реши още кабинетът. Според премиера Бойко Борисов осигуряването им е възможно заради свития дял на контрабандата, от която в бюджета влизат допълни средства.

От отпуснатите 96 милиона, 46 са за закупуването на ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент в болниците до месец септември, включително. Останалите 50 млн. лв. са за допълнителните възнаграждения на лекарите на първа линия.

Премиерът смята, че през април ще има и достатъчно ваксини.

Аз съм убеден, че в следващите дни, ЕК от това, което се договорихме ще направи така, че пропорционалното разпределение да е факт и може би април месец ще имаме три пъти повече ваксини в следствие на решенията и дискусиите , които вчера се проведоха, заяви Борисов.

Министър Ангелов: Ситуацията в Сливен вече е под контрол

Няма ваксини на склад - увери здравният министър в Сливен. Той смята, че темповете на ваксинация са добри и броя на желаещите се увеличава.

Ако продължим в същия дух и останат нагласите на хората с темпа на ваксинациите и пристигането на ваксините, до края на лятото можем съвсем спокойно да постигнем т.нар. колективен имунитет в нашата страна, заяви министър Ангелов.

По време на заседанието министърът на икономиката отчете, че изплатените досега средства към бизнеса близо 2 милиарда лева, като над 750 млн. лева са по линия на министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизма, а през социалното министерство над 1 млрд. лева.

НАП също работи по програмата за подкрепа с оборотен капитал.

До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева по механизма за подкрепа на такъв тип компании, като са подпомогнати над 6 000 компании 15 000 обекта на България. 70% от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

През Българската банка за развитие до момента 37 700 лица са получили безлихвен кредит , както и 1300 малки и средни предприятия. Възможността за отпускането на средства, премиерът обвърза със силно свития дял на контрабандата, което води до допълнителни средства в държавната хазна.

2020-та година заради ковид не сме го отчитали. Делът е 2,3%, за четвърто тримесечие делът е 2,5%, а средно за цялата година е 2,3%, допълни още Борисов.

За мост, път и подпорна стена правителството отпусна 537 890 лева за общините Враца, Ботевград и Якоруда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавинна обстановка в района над Банско и днес
Лавинна обстановка в района над Банско и днес
Граждани от съседни страни се ваксинират в Сърбия
Граждани от съседни страни се ваксинират в Сърбия