НОВИНИ

Военната прокуратура внесе 4 тома нови доказателства срещу задържаните за шпионаж

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:06, 26.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

4 тома нови доказателства внесе Военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи.

Т.нар. "резидент" и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучаване в съветските разузнавателни служби. Сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на Рем Вяхирев.

"По света и у нас" научи още, че от новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров е редовно е преснимал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.

Снимки: Иво Никодимов

По делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция в България Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е водила задържането на Иван Илиев, тогава когато Илиев е избягал и по-късно е задържан в района на Руското посолство и ситуацията е била такава, че част от полицаите, които е трябвало да задържат Иван Илиев са отишли да пият кафе. Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно, а Борислав Сертов напусна поста си шеф на Военна полиция в началото на годината, тъй като му предстои в следващите седмици да замине военно аташе в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Петкович: Фантастично е, че вкарахме три гола толкова рано
Владимир Петкович: Фантастично е, че вкарахме три гола толкова рано
Продадоха картина на Ван Гог за 13 млн. евро
Продадоха картина на Ван Гог за 13 млн. евро