НОВИНИ

Кмет предлага да се ограничи броят на кучетата в едно домакинство в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 26.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на благоевградското село Българчево предлага да се ограничи броят на кучетата, които едно домакинство има право да отглежда. Дотам се стига след многото пострадали хора от улични кучета и шума през нощта.

Надка Иванова е подавала вече два пъти жалби до кметството в село Българчево, че кучетата на нейните съседи ѝ пречат, защото лаят много силно и я плашат.

Казва, че няколко пъти са я нападали и едва е успявала да се спаси без сериозни наранявания.

Елена Стойчева, която е кмет на селото, предлага всяко домакинство да отглежда не повече от две кучета. Освен това казва, че трябва да се ограничи броят и на котките.

"Най-вече се притеснявам за децата, те сега са онлайн, но когато ходеха на училище те тръгват много рано за ученическия автобус. Тук не са проблем бездомните кучета - тук проблем са кучета на собственици, които вечер ги пускат безразборно да се разхождат, сутрин не ги прибират навреме и става глутница от кучета", заяви Елена Стойчева, кмет на село Българчево.

Тя допълни, че стопаните са предупреждавани с констативни протоколи, че трябва да се спазват изискванията по съответните закони.

"Тези хора пренебрегват като институция кметството и правилата, които са създадени със закон", коментира Елена Стойчева.

Част от живеещите в селото са съгласни с предвижданите промени.

От Община Благоевград заявиха, че промените ще бъдат предложени за гласуване на Общинския съвет.

Сигнал за проблема е подаден и до Агенцията по безопасност на храните, за да се провери дали са регистрирани и чипирани кучетата в домакинствата.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание
Радев: Р Северна Македония да зачита правата на хората с българско самосъзнание
Варненци със сигнал за лошо ремонтиран подлез
Варненци със сигнал за лошо ремонтиран подлез