Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви

от БНТ
08:20, 29.03.2021
8444
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Между 12 и 18 години отнема възстановяването на един човек като физическа единица, ако бъде изгубен и това е доказано в епохи на войни. Обаче една цивилизация, която е градена 200 години върху идеите на Просвещението, на свободния избор, да бъде срутена поради биомедицински мотиви и то срутена с една необратима перспектива, е престъпно. Това коментира в студиото на "Денят започва" психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

Според него изходът от тази сложна ситуация е в едно много по-балансирано и много по- премерено отношение, особено след като вече е отминала 1 година. През тази година наблюдаваме остра стресова реакция както на отделния човек, така и на обществото като цяло.

За да се предотврати колапсът на обществените системи, е нужно да се приеме, че ще настъпи колапс в един от секторите, а той е секторът на здравеопазването, смята акад. Стоянов.

Голяма част от хората са уморени, а друга част вече минават в един етап на протестно отношение. В този смисъл подчертах, че се касае за еволюционна норма, обясни акад. Стоянов.

Ако моделът на управление стане по-балансиран, предвидим, логичен, имаме шансове да възстановим взаимоотношенията и цивилизационната си норма в рамките на една година. Ако не, е трудно да се предскаже, допълни академикът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледйте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори
Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори
Корабът, блокирал Суецкия канал, се е раздвижил
Корабът, блокирал Суецкия канал, се е раздвижил