НОВИНИ

Посолството ни в Скопие иска обяснение от Р. Северна Македония за задържаните книги

посолството скопие иска обяснение северна македония задържаните книги
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 27.03.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП "Деве баир" да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония​.

Екземплярите от "Български народни песни" от братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП "Деве баир" договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата.

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз. Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите членки на Европейския съюз в Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великолепен Кузманов се класира на финал в Задар
Великолепен Кузманов се класира на финал в Задар
Светът отбелязва "Часът на Земята"
Светът отбелязва "Часът на Земята"