Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване

от БНТ
08:34, 29.03.2021
5173
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Според мен социалният фактор ни куца, всъщност дисциплината в една част от населението. Също така проблемът с недоверието към маските, за които е доказано, че имат превенция. Това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив относно увеличения брой на новозаразени с COVID-19 у нас.

За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и няма как тя да се разпространява без да е прекъснат контактът, допълни д-р Бацелова.

На зрителски въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с коронавирус, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втора доза от препарата, д-р Бацелова отговори, че трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта д-р Бацелова.

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Траен имунитет се изгражда на 14-ия ден след втората доза.

"Това наблюдаваме - отпускането след поставяне на първата доза, свалянето на маската... Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил, самата ваксина не може да го разболее", категорична беше епидемиоложката.

И трите ваксини, които са достъпни у нас, са с еднакъв профил на безопасност. Няма препарат, който сам по себе си може да предизвика фатален край, категорична е д-р Бацелова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледйте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цяла нощ протести срещу строгите мерки в Румъния
Цяла нощ протести срещу строгите мерки в Румъния
Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори
Експерти: Проблемът между България и Р Северна Македония може да се реши само с преговори