НОВИНИ

"Резидентът" Иван Илиев остава в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:01, 29.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Соченият за лидер на групата от арестувани за шпионската афера в полза на Москва у нас - Иван Илиев, наричан "резидента", остава в ареста. В съдебна зала той оттегли жалбата си срещу решението на Софийския военен съд да бъде задържан под стража и апелативните съдии прекратиха производството. В края на миналата седмица съдът остави в ареста и останалите четирима задържани.

Соченият за ръководител на шпионската група и наричан от прокуратурата "резидент" Иван Илиев влезе в съдебната зала, без да крие лицето си. Не скри и учудването си от медийния интерес, но запази мълчание. Делото продължи рекордно кратко - 7 минути и 12 секунди. Пред съдебния състав адвокатката на Илиев е внесла молба, с която оттегля жалбата срещу решението на Софийския военен съд бившият шеф във Военното разузнаване да остане в ареста.

"Сподели, че след като всички останали лица са със "задържане под стража" като мярка за неотклонение, същият каза, че не желае да се води делото пред втора инстанция", обясни адвокат Даниела Никифорова.

"Обвиняемият се съгласи с тази молба и съдът съответно прекрати производството по мярката", каза полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийската военно-окръжна прокуратура.

Според източници на "По света и у нас", прокуратурата е внесла нови доказателства конкретно срещу Илиев пред апелативните военни съдии. Едните са били разпити на служителите от Военна полиция за бягството на обвиняемия по време на задържането му. Те разказали, че Илиев ги заблудил, че ще си измие ръцете и изчезнал.

БНТ: Вие запознахте ли се новите доказателства и какво открихте в тях?

"Запознах се. Не, няма да коментирам нищо по делото", отговори адвокатът на Илиев.

Илиев до момента се е възползвал от правото си да не дава обяснения пред разследващите. Прочел е обаче внимателно показанията на шестия обвиняем. Той е действащ служител на Военното разузнаване и е направил пълни самопризнания, след като му е повдигнато обвинението, и в момента е на свобода срещу парична гаранция. Именно след като се запознал с показанията - в ареста Илиев инструктирал другите задържани кой какво да говори пред съда и при разпитите, твърдят свидетели пред разследващите.

БНТ: Ще има ли привличане на още обвиняеми по това дело?

"В зависимост от доказателствата. В момента не мога да дам точен отговор. В хода на работата ще се прецизират обвиненията. Просто материалите са много, доказателствата са много. Трябва да се анализират и съответно да се прецени", обясни полк. Стоян Лазаров.

Според източници на "По света и у нас" разследващите вече са събрали конкретни доказателства какви секретни документи Илиев и съпругата му са предали на служители в посолството на Руската федерация и за всеки предаден такъв документ на семейството предстои да бъдат повдигнати обвинения. Възможно е да бъдат повдигнати обвинения и на други, заподозрени за участие в групата на резидента.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът осъди насилието в Мианмар
Светът осъди насилието в Мианмар
Тони Здравков заменя Любо Пенев в Царско село
Тони Здравков заменя Любо Пенев в Царско село