НОВИНИ

Пикът на третата вълна идва най-късно до края на другата седмица

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:21, 29.03.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Още
Слушай новината

Премиерът нарече фалшива новина твърденията за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения. От Националния щаб обясниха, че темпът на нарастване на заразата е значително намален. Въпреки това във Военномедицинска академия и "Пирогов" се разкриват още ковид легла. Лекарите отчитат, че все повече пациенти се нуждаят от кислородна терапия и това е увеличило обичайната консумация на кислород четири пъти.

Пред "Пирогов" опашката за тестове за ковид беше по-голяма от тази за доза ваксина. Имаше 4-ма души от Истанбул, които дошли у нас, за да се ваксинират.

"Могат и там да се ваксинират, но предпочитат тук", каза Емирхан.

"Аз вече съм се ваксинирала, сега ваксинираме майките", заяви Радка.

През април се очаква у нас да пристигнат около 700 000 дози ваксини срещу COVID-19.

"Мисля, че може да натиснете здраво по ваксинационната програма. Това са много и трябва максимално бързо да се поставят. Защото виждате фалшивите новини вървят в тази посока. Ще има извънредно положение, след изборите ще затварят страната", коментира премиерът Борисов.

Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо

Все още не е ясно дали по-строгите мерки, въведени до 31 март, ще бъдат удължени.

"Въпреки, че все още има нарастване, то темпът е значително намален. И според мен тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Въпреки, че в болница с коронавирус са близо 10 000, а в интензивните отделения почти 800 души, няма отказан прием в лечебно заведение, каза Кунчев.

"И ако удържим на тези стойности, това все пак ще е добре. Няма да има някаква извънредна вълна, която да постави системата на колене", допълни доцентът.

"Пирогов" и Военномедицинска академия преобразуват още клиники в ковид отделения.

"За да може да поемем всички случаи, които идват", обясни председателят на Националния оперативен щаб ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски.

"Същевременно сме подготвили всичките ни реанимации, ако се наложи да се разкрият допълнителни реанимационни легла, защото към днешна дата имаме 51 пациенти, които са на апаратна вентилация в "Пирогов", каза директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

В болниците се лекуват повече заразени с коронавирус от предишния пик.

"Наблюдаваме на национално ниво и изключително много млади хора, които боледуват от заболяването и то сравнително тежко. Те много късно търсят болнична помощ", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Болните, които се приемат, всички са за кислородотерапия. Те не могат да бъдат без кислородна поддръжка", категоричен беше проф. Мутафчийски.

"Над 8 тона на денонощие харчим като консумация на кислород, което е 4 пъти повече от нормалното", каза проф. Балтов.

COVID математика: Едва в края на другата седмица може да се усети някакъв ефект от наложените мерки

В Сливенската областна болница са доставени допълнителни кислородни апарати. Свободните легла са 9 от общо 150. В ковид отделенията помагат директорът на болницата и специализанти.

"Надявам се, че няма да стигнем до по-нататъшно разкриване на отделения, защото болницата така е структурирана, означава, че трябва да закриваме родилни или хирургични легла, а това е много тежко", коментира изпълнителният директор д-р Васислав Петров.

Ако се наложи разкриване на още ковид легла хирурзи и ортопеди ще трябва да влязат в ковид зоната, поясни директорът на сливенската болница. Очаква се доставка на допълнителни количества "Ремдесивир". До месец май са осигурени и средства за медиците на първа линия, каза премиерът.

Репортери: Альоша Шаламанов и Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиникова и Топалова отпаднаха на турнира по тенис в Дубай
Шиникова и Топалова отпаднаха на турнира по тенис в Дубай
До края на април България очаква близо 1 млн. дози ваксини срещу COVID-19
До края на април България очаква близо 1 млн. дози ваксини срещу COVID-19