НОВИНИ

Третата вълна у нас: Инфекцията от коронавирус се развива все по-бързо

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 27.03.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Още
Слушай новината

Коронавирусната инфекция при болните у нас се развива все по-бързо, сочат данните от последните дни - за това предупреди и здравният министър, и препоръча хората да търсят помощ възможно най-скоро. Министърът обеща скорошно решение и на един актуален финансов проблем в болниците - сега Здравната каса не признава разходите, направени по лечението на пациенти, които са приети само с антигенен тест, и това натоварва бюджетите им.

Друг акцент на деня: Смъртен случай на 23-годишен гръцки студент в "Пирогов" отпреди месец привлече обществено внимание и постави въпроса - ваксиниран ли е бил студентът дни преди да почине и ако е бил ваксиниран - къде се е случило? Засега името му не е обявено, нито някой от българските власти има връзка със семейството на починалото момче.

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая на починалия 23-годишен гръцки студент. Но засега не е ясно дали, кога и къде е ваксиниран студентът.

Иначе данните от страната днес сочат, че заразените за изминалото денонощие са 4129, при направените 18656 теста - това означава, че положителните проби са малко над 22%. Поставените дози ваксини са общо 430228, като 14627 са ваксинирани за последното денонощие. С втора доза са общо 87108 души.

Няма данни гръцкия студент по медицина, за когото се твърди, че е починал след ваксиниране, да се е имунизирал у нас. Това заяви в Силистра здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Това, което се знае, е, че има проблем с този студент от травма на главата при падане вкъщи. Ще изчакаме да завърши цялата проверка. По първоначални данни в системата за записване за поставена ваксина срещу COVID-19, неговото име и неговото временно ЕГН не съществува в системата, което показва, че в България на него не му е поставяна ваксина. Това са първоначалните данни от разговор, който проведох сутринта с директора на "Пирогов", обясни Ангелов.

Министър Ангелов обобщи и информацията за състоянието на здравната система в Силистренско: там в болницата изграждат ново ковид отделение от фургони с 48 легла. В града ще дойдат и 9 лекари от Варна и Шумен, които да помагат на колегите си тук. Сега почти всички 109 легла за пациенти с коронавирус са заети и почти всички пациенти са с двустранна пневмония. Според здравния министър хората търсят медицинска помощ много късно и това води до сериозни увреждания на белите дробове.

"Почти всички са с двустранни пневмонии при сегашната трета вълна за разлика от втората. И нещо, което се наблюдава в последните дни - много бързо протичане на клиничната картина", заяви министърът.

В Добрич министър Ангелов коментира и проблема, свързан с признаването на антигенните тестове за отпускане на ковид пътеки в болниците. Той обясни, че вече са проведени разговори с Българския лекарски съюз и със Здравната каса и е решено, че ще бъде подписано допълнително споразумение с болниците, което да регламентира това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Р. Северна Македония спря дарение от 920 български книги (Обзор)
Р. Северна Македония спря дарение от 920 български книги (Обзор)
Безапелационна победа в многобоя за Ансамбъла ни по художествена гимнастика в София
Безапелационна победа в многобоя за Ансамбъла ни по художествена гимнастика в София