НОВИНИ

Назначена е вътрешна проверка в МБАЛ-Бургас по случая с починалата родилка

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 29.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Медицинският надзор извършва проверка заради смъртта на 36-годишната художничка от Бургас Лора Янева. Тя почина в бургаската болница дни, след като роди по спешност заради усложнение от COVID-19. Близки на родилката твърдят, че първоначално на Лора и е отказан прием в болницата.

36-годишната художничка е починала в събота вечерта в отделението по Реанимация в бургаската болница. Според лекарите, тя е потърсила помощ твърде късно. Според близки на Лора обаче първоначално, когато е дошла до спешното отделение, хоспитализация ѝ е отказана, по думите на близки: заради липса на легла. Днес от лечебното заведение опровергаха тази информация. Това е вторият случай на починала родилка вследствие на COVID-19 само в рамките на един месец в Бургас.

Лора Янева се почувствала отпаднала на 14 март. На следващия ден си прави тест за COVID-19, който се оказва положителен. Два дни по-късно решава да потърси помощ в болницата, тъй като била бременна в 6-ия месец и се притеснила за бебето.

"Един ден минава, на втория ден отива в Спешното за прием. Стои три часа там, никой не я приема и я връщат вкъщи поради липса на легла. Два дни след това я приемат вече в болницата на 19 март. Въобще не е това, че 10 дни е стояла вкъщи", сподели Вили Тодорова, която е близка на починалата.

В свое становище от УМБАЛ-Бургас твърдят, че на Лора Янева не е отказано лечение. Според лечебното заведение още при първото си посещение е прегледана от дежурния лекар в триажа, а след това е консултирана с акушер-гинеколог. Мнението на медиците било, че трябва да остане в болницата, но 36-годишната жена отказала. Два дни по-късно е била приета вече в тежко състояние, когато се е наложило да роди по спешност.

Почина талантливата художничка Лора Янева

По случая е назначена вътрешна проверка в болницата. Според близки на родилката обаче приемът в лечебното заведение станал едва след съдействие от община Бургас. Оттам обаче обясниха, че нямат такава информация.

Бебето на Лора е в стабилно състояние. Ще остане в отделението по Неонатология, докато стигне нужните килограми, за да бъде изписано. А културната общност в Бургас тъгува за лъчезарната художничка, автор на няколко самостоятелни изложби. Лора Янева се включва и в доброволческите екипи по време на втората вълна на заразата. Успява и сама да преобрази няколко лодки в центъра на Бургас.

"Най-лъчезарното лице на нашата гилдия. Спомените се връщат като на лента. Но Господ така е решил, стискаме палци на всички близки", каза художникът Митко Иванов.

Подготвя се и изложба в Бургас в памет на Лора Янева.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на април България очаква близо 1 млн. дози ваксини срещу COVID-19
До края на април България очаква близо 1 млн. дози ваксини срещу COVID-19
Откраднаха очилата на статуята на Ганди във Варна
Откраднаха очилата на статуята на Ганди във Варна