Посланикът ни в Северна Македония за спряното дарение от книги: Получихме противоречива информация

от БНТ
19:45, 29.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Посланникът ни в Скопие Ангел Ангелов коментира в предаването "Още от деня", че антибългарската кампания в Република Северна Македония е възможно да бъде намалена единствено с възвръщането на доверието между двете държави.

Запитан относно инцидента с дарение на книги, което не стигна до българския културен институт в Република Северна Македония, посланик Ангелов коментира:

„Това е една благородна инициатива на Виктор Стефанов, която трябва да се подкрепи. Това, което се случи, беше една седемчасова драма на границата. Получихме доста противоречива информация относно какъв е режимът за преминаване, включително че книгите трябва да минат някаква цензура и затова поискахме изясняване на точната процедура за преминаването им през общата ни граница. Книгите са били върнати в България“, каза Ангелов.

Относно това, че Международният институт за близкоизточни балкански изследвания публикува съмнителни анализи и думи по отношение на България, както и че на института се заплаща по официален път, той отговори, че това е неправителствена организация, която публикува „една меко казано ненаучна статия с обиди основно към България, а основният проблем е разкритието, че този институт и негови сътрудници са били съветници на първия кабинет на премиера Зоран Заев“.

„Днес има официална информация от правителството на РС Македония, това, което те казват е, че те са били, вярно е, но в момента не са и това няма общо с двустранните отношения с България. Правителството се разграничи от тези позиции, но самият факт, че са били съветници, създава различни въпроси, които се нуждаят от ясен отговор“, допълни още посланикът ни в РС Македония.

Относно скандала с представителят на Скопие в „Евровизия“ Васил Гарванлиев, който понесе негативи от това, че има българско гражданство, Ангелов коментира: „Сезирахме всички възможни институции за този случай, засега изглежда, че той ще бъде представител на РС Македония на „Евровизия“.

Посланик Ангелов допълни, че за предстоящите избори на 4 април в РС Македония има пет секции извън генералното консулство, които са образувани от българските сдружения в Щит, Струмица и Охрид. „Надяваме се, че гласуването ще мине по ноти, и разбира се, трябва да се спазват епидемиологичните условия", каза той.

„Позитивната новина за сключения договор между БНТ и македонската телевизия сякаш си остана в историята, а именно точно такива малки стъпки ще ни помогнат с овладяването на тази медийна злонамерена кампания срещу нас“, отбеляза още посланикът ни в РС Македония.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Френски лекари предупреждават, че натискът върху системата става непосилен
Френски лекари предупреждават, че натискът върху системата става непосилен
Кой е Петр Келнер?
Кой е Петр Келнер?